Svaka deseta beba se rodi prije termina

Svjetski dan prijevremeno rođenih beba, 17. novembar 2017. godine, po sedmi put se obilježava u svijetu, sa brojnim događajima i aktivnostima, sa idejom da se pažnja društva usmjeri na ozbiljne probleme prijevremeno rođenih beba i njihovih roditelja.

U obilježavanju ovog događaja učestvuju mnogobrojna udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinici u cijelom svijetu, piše danas.rs.

Učestalost prijevremenog porođaja  u svijetu je oko 10 odsto, što znači da se svaka deseta beba rodi prije termina. Svake godine, oko 15 miliona djece se rodi prije termina (pre 37 gestacijske nedjelje), od toga 1 milion ne preživi. U Srbiji učestalost prijevremenog porođaja iznosi 6,8 odsto, navodi se u saopštenju Instituta za neonatologiju.

Prijevremeni porođaj je značajan zdravstveni problem u cijelom svijetu zbog prateće smrtnosti, kratkotrajnih i dugotrajnih posljedica, kao i visokih troškova za zdravstveni sistem i društvo u cjelini. Liječenje prijevremeno rođenih beba je zahtjevno, dugotrajno, skopčano sa brojnim rizicima i predstavlja veliki izazov za zdravstvene profesionalce, a za roditelje i porodicu, to je neočekivani događaj, izvor velike traume i hroničnog stresa.

Nažalost , ne postoje efikasne rane intervencije za prevenciju prijevremenog porođaja. Investiranje u prevenciju prijevremenog porođaja treba da bude prioritet i kontinuirani zadatak, jer svaka beba zaslužuje da bude zdrava na rođenju.

Institut za neonatologiju je jedinstvena republička institutcija tercijalnog nivoa u kojoj se liječe visoko rizične prijevremena rođene bebe najmanje zrelosti i najmanje težine na rođenju. Želimo da istaknemo da Institut za neonatologiju godišnje zbrinjava 20-25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene djece na teritoriji RS i preko 50odsto djece koja se rode na teritoriji RS sa porođajnom tjelesnom masom ispod 1500grama, navodi se u saopštenju.

Zbog svega navedenog, Institut kontinuirano ulaže napore da se opremi najsavremenijom opremom i primijeni najnovije metode u monitoringu, dijagnostici, liječenju i njezi, sa ciljem da se ostvari najbolji kvalitet života i kod najnezrelije prijevremena rođene djece. Mi se pridužujemo naporima The World Prematurity Network-a i EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants) da se pažnja društva fokusira na ovaj važan globalni problem i da se takvoj  rođenoj djeci omogući najbolje liječenje i njega, a njihovim porodicama prijeko potrebna podrška i pomoć.

17.novembar je njihov dan. Tog dana će kupola Parlamenta, palata „Albanija“ i most na Adi biti obasjani ljubičastom svjetlošću, simbolom naše kolektivne brige za prijevremeno  rođene bebe i njihove porodice.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!