Svaki treći Njemac ne želi Roma za komšiju

By Balsa Knezevic

0409romi


N
edavno istraživanje pokazalo je da svaki treći Njemac ne želi Sinta ili Roma za susjeda, što otkriva „duboko ukorijenjene stereotipe“. Istraživanje je ukazalo i da svaki drugi Njemac misli da Romi sami izazivaju neprijateljstvo i da nijesu ravnopravni sugrađani. Njemački zvaničnici i predstavnici Roma i Sinta dogovorili su se o mjerama u borbi protiv diskriminacije prema toj manjini. Romi su najveća manjina u Evropskoj uniji (EU).

Istraživanje je potvrdilo da su neznanje i predrasude prema Sintima (Romi iz centralne Evrope) i Romima široko rasprostranjeni u njemačkoj populaciji.

Sveobuhvatni izvještaj „Mišljenje javnosti o Sintima i Romima“ predstavila je 3. septembra njemačka Savezna agencija za borbu protiv diskriminacije (ADS).

Istraživači su analizirali stereotipe o najvećoj evropskoj manjini i znanje Njemaca o njoj dajući preporuke za uklanjanje diskriminacije.

U poređenju sa drugim manjinama, Njemci pokazuju manje simpatija prema Sintima i Romima i svaki drugi ispitanik kaže da Sinti i Romi svojim ponašanjem izazivaju neprijateljstvo, prenio je Euraktiv Nemačka.

„Indiferentnost, neznanje i odbacivanje prave fatalnu kombinaciju koja utire put diskriminaciji Sinta i Roma“, istakla je direktorka ADS Kristin Liders (Christine Lüders) predstavljajući rezultate istraživanja.

Veliki dio stanovnika Njemačke ne smatra Sinte i Rome ravnopravnim sugrađanima, objasnila je Liders dodajući da su rezultati istraživanja dramatični i da zahtijevaju opsežnu akciju i sa političkog i sa socijalnog aspekta.

Komentarišući rezultate istraživanja, predsjednik Centralnog savjeta njemačkih Sinta i Roma, Romani Rose izrazio je zabrinutost zbog duboko ukorijenjenih stereotipa obznanjenih u izvještaju.

„Kreatori politike iskorišćavaju koncept Roma kao neprijatelja u debati o migracijama zbog siromaštva, instrumentališući tako rasprostranjeni stav protiv Roma“, rekao je predsjednik Centralnog savjjeta nemačkih Sinta i Roma.

U zajedničkom prijedlogu akcije ADS i Centralni savjet zalažu se za redovno istraživanje diskriminacije prema Sintima i Romima.

Za bolji položaj Sinta i Roma značajni su, slažu se predstavnici oba tijela, i unapređenje obrazovanja, ali i njihovo veće učešće u odlučivanju.

Predložene su još neke inicijative, poput učešća predstavnika manjina u savjetima javnih servisa i unapređenja mjera zaštite od diskriminacije od strane državne uprave i policije.

Izvor: euroactiv.rs
Foto: novosti.rs

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!