Svijet je tužno mjesto za više od 150 miliona djece

#Svijet #Djeca

UNICEF_Dicko_Mali-1.jpg

Dok se milijarde dolara troše na otkrivanje udaljenih galaksija, na Zemlji postoje tužni probemi. Jedan od njih je da više od 150 miliona djece mora da radi.

Kako navodi IPS agencija, od tog broja 60 odsto djece su uzrasta od 5 do 17 godina, a rade u poljoprivredi – obradjuju zemlju, bave se ribarstvom, šumarstvom, stočarstvom.

Čak 67,5 odsto od 152 miliona djevojčica i dječaka se zloupotrebljavaju kao jeftina ili neplaćena radna snaga, a taj procenat je najveći u sektoru poljoprivrede.

Ovi “jezivi podaci” koje je objavila agencija UN pokazuju i da je poljoprivreda jedan od tri najopasnija sektora po brojnosti smrtnih slučajeva, nesreća i profesionalnih oboljenja.

“Siromaštvo je glavni uzrok zapošljavanja djece u poljoprivredi, pored ograničenog pristupa kvalitetnom obrazovanju”, saopštila je Međunarodna radnička organizacija.

Jedna od agencija UN, specijalizovana za hranu i poljoprivredu (FAO) istakla je činjenicu da da je oko 108 miliona djece zaposleno u poljoprivredi i da najčešće rade dugo tokom dana i suočavaju se sa profesionalnim rizicima.

Rad djece ugrožava dječija prava, navela je agencija i dodala ugrožavanjem zdravlja i obrazovanja mladih predstavlja i prepreku održivom razvoju poljoprivrede i bezbjednosti hrane.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!