Tajfun u Japanu, povrijeđene 24 osobe

DjFmpH3V4AAgsJr.jpg

Najmanje 24 osobe su povrijeđene u najnovijem nevremenu koje je pogodilo centralne i zapadne djelove Japana, dok je 150.000 kuća ostalo bez struje.

Tajfun Jongdari, koji je najprje pogodio japansko ostrvo Honšu donio je obilne kiše i vjetrove koji duvaju i do 180 kilometara na sat, prenosi BBC.

Meteorolozi su upozorili građane, da iako Jongdari spada u red tropskih oluja, jake kiše mogu pokrenuti klizišta i odrone.

Tajfun se kreće ka zapadu, a stanovništvo je upozoreno da se na vrijeme evakuišu.

“Plašimo se da ljudi možda neće moći da se evakuišu zbog jakog vjetra ili poplava koje blokiraku putanje evakuacije”, izjavio je guverner Horošime Hidehiko Juzaki.

Agencija Kjodo prenosi da je tajfun osim obilnih kiša uzrokovao fenomen toplog vjetra zvanog fen koji je uzrokovao visoke temperature i do 40 stepeni.

Navodi se i da je nanio štetu na kućama, u vidu krova koji prokišnjava.

Otežan je i saobraćaj, pa su otkazani letovi kompanija Japan erlajns i Ol Nipon ervejs, dok su pojedine linije željezničkog saobraćaja otkazane ili je pomjerena njihova satnica.

Kako se navodi, kiša i visoke temperature će se nastaviti u pojedinim oblastima čak i kada tajfun prođe, što može uzrokovati zdravstvene probleme građana, poput srčanog udara i toplotnog udara.

Od početka jula u poplavama u Japanu stradale su 224 osobe, dok je zbog vrućina povrijeđeno najmanje 80 osoba, a više od 22.000 je hospitalizovano.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!