Тајланђански спасиоци тврде да нијесу хероји

36880726_1646429885480404_5953817926392872960_n-1.jpg

Вођа акције спасавања дјечака и фудбалског тренера из пећине на Тајланду kontraadmiral Арпакон Јуконгкаев говорио је за ББЦ о невјероватној вишедневној акцији.

Тренер и 12 дјечака провели су 17 дана без хране и свијетлости у пећини коју је поплавила монсунска киша. Сви су спашени, а Јуконгкаев каже да велике заслуге за то има сам 25-годишњи тренер.

“Срећан сам и вјерујем и да је народ на Тајланду срећан такође. Од првог дана од када смо сазнали да су заглављени и од када је наша јединица одређена за спасилачку мисију, имали смо неколико препрека јер је ниво воде стално растао. Нисмо мислили да ће мисија бити овако успјешна. Имали смо нешто наде да су они можда и даље живи, морали смо да наставимо даље“, навео је он.

Како каже, на крају је зрно наде постало стварност.

“Морам рећи да је све било добро, сви су у добром стању. Како сам чуо, користили су камење како би копали тунел гдје би им било топлије. Оно што знам је и да је тренер био монах, тако да зна доста о техникама медитирања и да је те технике користио да смири дјецу и да штеде ваздух“, наводи он.

Дјелили су мало хране које су понијели у пећину.

“Једва да смо нешто спавали јер смо у пећини остајали до 22 или 23 сата, кад се вратимо имамо само неколико сати за сан. Морали смо много да мислимо о томе како да се боримо са различитим елементима“, рекао је он.

Kontraadmiral је говорио и о Саману Гунану, рониоцу који је у акцији спасавања изгубио живот. Био је у морнарици, али је пензинисан неколико година. За спасилачку мисију пријавио се добровољно.

“Мисија је била веома ризична. Роњење у условима које никада раније нијесмо видели. Сматрам да је веома пожртвован и његова жртва је веома часна. Људи на Тајланду, а и широм свијета га веома поштују. Ми нисмо хероји. Радимо само оно што је у нашој моћи, али једна ствар коју не можемо да урадимо је да изневјеримо људе“, нагласио је он.

Извор: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!

Ostavite komentar