Talibani se obratili američkom narodu, žele dijalogom da okončaju rat

Talibani-znova-v-akciji-zavzeli-polovico-mesta-Kunduz-v-Afganistanu-01.jpg

Avganistanski talibani danas su saopštili da žele da dijalogom prekinu rat u Avganistanu, ali su upozorili da njihova spremnost na uspostavljanje mira ne znači da su iscrpljeni i da će njihova oružana kampanja biti zaustavljena, prenosi Rojters.

Još agresivnija američka strategija u Avganistanu, koja uključuje i veći broj vazdušnih napada, koje je naredio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, protjerala je talibane iz nekoliko opština i dvije provincijske prijestonice.

Ali militanti kontrolišu velike djelove sela i reagovali su na agresivnu strategiju SAD sa dva napada u Kabulu u proteklih nekoliko nedjelja, te ubijanjem skoro 150 ljudi.

Napredak su otežali kako američka, tako i avganistanska vlada, koje pokušavaju da pokrenu pregovore i okončaju skoro 17 godina dug rat, u kom nijedna strana nema izglede da pobijedi.

Talibani su dijalog ponudili u izjavi upućenoj američkom narodu.

Razgovori o okončanju rata, u kom sveke godine budu ubijene hiljade ljudi, stagniraju, no kontakti na nižem nivou između vlade, međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije i grupe bliske talibanima, nastavili su se i kada je pobuna eskalirala.

Napredak je blokiran dubokim nepovjerenjem između vlade i talibana, kao i neizvjesnosti o položaju susjeda, uključujući i Pakistan, koji Avganistan već dugo optužuje da pomaže pobunjenicima.

Pakistan odbacuje te optužbe.

Talibani, ipak, naglašavaju, da njihovu spremnost da igraju konstruktivnu ulogu u pronalaženju mirnog rješenja, ne treba shvatiti kao znak slabosti.

Ž.N.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!