Tenkovi krenuli na Harare?

#RobertMugabe

Četiri tenka uputila su se prema Harareu, glavnom gradu Zimbabvea, dan nakon što je vojska poručila da je spremna da se umiješa u “čistku ratnih veterana”.

Najstariji predsjednik na svijetu (Foto: Beta/AP)

Kako se navodi, vlast Zimbabvea uklanja sve pristalice svrgnutog potpredsjednika Emersona Mnangagve.

Mnangagva (75), veteran rata za oslobođenje iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, smatran je mogućim nasljednikom Roberta Mugabea (93) prije nego što ga je on smijenio 6. novembra.

Mediji ističu da je smjena Mnangagve dio čistki kako bi Mugabe mogao da vlast preda svojoj supruzi Grejs (52).

Komandant vojske Konstantino Čivenga izjavio je u ponedjeljak da će intervenisati ako ne prestane čistka ratnih veterana.

Vladajuća partija Zanu-PF optužila je danas Čivengu za „izdajničko ponašanje“ zbog prijetnje eventuanom vojnom intervencijom u toj zemlji.

Zanu-PF je navela u saopštenju da neće pokleknuti pred vojnim prijetnjama i da se zalaže za primat „politike nad oružjem“.

Dodaje se da je Čivenguova izjava „proračunata“ i ima za cilj da poremeti nacionalni mir i izazove pobunu.

Emerson Mangagva (75), čiji je nadimak „krokodil“, već više nedjelja je pod oštrim kritikama bliskih saradnika predsjednika, među kojima je i prva dama Grejs Mugabe. Oni mu zamjeraju da izmišlja da je u avgustu bio žrtva pokušaja trovanja.

Pristalice smijenjenog potpredsjednika su nagovijestile da je taj pokušaj trovanja organizovala gospođa Mugabe, koja je to vrlo žustro demantovala.

Mnangagva je već početkom oktobra izgubio svoj resor ministra pravde, ali tada je zadržan na funkciji potpredsjednika, na kojoj je bio od 2014.

Njegov prisilan odlazak događa se u trenutku kada se vodi rat za nasljeđe predsjednika Mugabea, starog 93 godine, u okviru vladajuće stranke Zanu-PF, iako je Robert Mugabe već najavio da će se kandidovati za novi mandat 2018. godine.

Grejs Mugabe se smatra potencijalnom nasljedinicom supruga, koji je na vlasti u Zimbabveu od sticanja nezavisnosti 1980. Ona je izjavila da je spremna da ga naslijedi na toj funkciji.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!