Tilerson poručio da kraj operacije nije kraj teroristima

tilerson.jpg

Završetak velike vojne operacije protiv Islamske države ne znači da su SAD i njeni saveznici postigli trajnu pobjedu nad ekstremistima, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson govoreći na sastanku o globalnoj koaliciji protiv Islamske države u Kuvajtu.

On je rekao da su SAD odlučile da daju dodatnih 200 miliona dolara pomoći da bi se stabilizovale oslobođene teritorije u Siriji, prenijela je agencija Rojters.

Trampova administracija traži od partnera iz koalicije, sastavljene od 74 države sa ciljem uništenja islamskih ekstremista, da ulože napore i prevaziđu međusobni rivalitet i koncentrišu se na osnovni zadatak – slamanje Islamske države u Iraku i Siriji, prenijela je agencija AP.

Neprijateljstva između Irana i Sirije, s jedne i Izraela s druge strane, prete da stvore novi konflikt u Siriji u kojoj već ima previše zaraćenih strana, navodi AP. U Siriji traje već sedam godina građanski rat, a Turska je otvorila front u sirijskom regionu Afrin, koji je pod kontrolom Kurda, a koje podržavaju SAD.

Zbog toga se pojačala napetost između članica NATO – SAD i Turske. Tilerson će zbog toga otputovati u Ankaru u petak, posle posjeta Jordanu i Libanu.

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu u ponedjeljak je ocijenio da su odnosi Turske i SAD u “kritičnoj fazi”.

Ankara je besna zbog podrške Vašingtona kurdskim “Jedinicama za zaštitu naroda” koje Turska smatra teroristima povezanim sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj. Zbog toga je američki neimenovani zvaničnik rekao da se u Ankari očekuju “teški” razgovori, navela je američka agencija.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!