Tramp će zaštititi Kima ukoliko pristane na denuklearizaciju

721237_donald-tramp-provocira-kampanja-proterati-imigranti_ls.jpg

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da će sjevernokorejski lider Kim Džong Un biti zaštićen, ukoliko pristane na denuklearizaciju svoje zemlje.

“Dobiće zaštitu, koja će biti veoma snažna”, rekao je Tramp.

Istovremeno je potvrdio da se planovi za samit s Kimom nastavljaju, uprkos prijetnjama Sjeverne Koreje da će odustati od samita, prenosi AP.

On je dodao da se ništa nije promijenilo od kako su sjevernokorejski zvaničnici u srijedu upozorili da će možda otkazati samit zbog insistiranja SAD na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Tramp je rekao da sjevernokorejski zvaničnici razgovaraju o logističkim detaljima sastanka između dva lidera “kao da se ništa nije dogodio”.

Prema njegovim riječima, Kim mora da pokaže volju da se postigne dogovor.

“Možda ne želi to da uradi”, dodao je Tramp.

Sjeverna Koreja tvrdi da joj je nuklearno oružje potrebno kako bi sačuvala bezbjednost, i izrazila je zabrinutost zbog odustajanja od svog nuklearnog programa.

Pjongjang podsjeća na primjer bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, koji se odrekao nuklearnog programa 2000-ih.

Tramp je, međutim, rekao da ne teži takozvanom “libijskom modelu” kako bi nagovorio Sjevernu Koreju na denuklearizaciju.

Njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton nagovijestio je u svojim komentarima u nedjelju “libijski model”, zbog čega je Sjeverna Koreja zaprijetila da će odustati od samita, podsjeća Rojters.

On je dodao da će dogovor kojem teži zaštiti Kima, prenio je Rojters.

“On će biti tamo, on će voditi svoju zemlju, njegova zemlja će biti veoma bogata. Libijski model je mnogo drugačiji model. Uništili smo tu zemlju”, rekao je Tramp novinarima tokom zajedničkog fotografisanja sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Bijela kuća prethodno je saopštila da SAD nastavljaju dalje sa planovima za samit između američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong una, koji bi trebalo da se održi 12. juna u Singapuru.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!