Tramp neće potvrditi sporazum sa Iranom

#DonaldTramp

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, saopštio je večeras da neće potvrditi nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine, javlja Rojters.

Foto: Beta/AP

„Danas objavljujem našu strategiju, zajedno sa nekoliko velikih koraka koje ćemo preduzeti da se suprostavimo neprijateljskim akcijama iranskog režima i kako bi obezbjedili da Iran nikada, i zaista mislim nikada, ne pribavi nuklearno oružje“, kazao je večeras Tramp, prenosi Rojters.

Tramp tvrdi da Iran ne poštuje „duh“ nuklearnog sporazuma i danas pred Kongresom nije dao pozitivnu ocjenu primene tog sporazuma. U tom slučaju Kongres bi mogao ponovo da uvede sankcije Iranu.

Predsjednik SAD je ranije ocijenio da je nuklearni sporazum s Iranom najgori sporazum u američkoj istoriji.

Trampova odluka ne znači da se SAD povlače iz sporazuma, ali daje Kongresu 60 dana da odluči kakve će naredne korake preduzeti.

Tramp je u predizbornoj kampanji obećao da će ako uđe u Bijelu kuću poništiti sporazum sa Iranom.

Povlačenjem SAD iz sporazuma Tramp osigurava podršku svojih glasača, ali rizikuje pogoršanje odnosa sa saveznicima.

Iran i šest svjetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka – postigli su 14. jula 2015. sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Takođe, Tramp je najavio nove sankcije iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson ranije danas je kazao da Tramp neće povući SAD iz sporazuma s Iranom, niti ponovo uvesti sankcije toj zemlji, ali da će pred Kongresom reći da sporazum nije u skladu s američkim nacionalnim i bezbjednosnim interesima.

Tilerson je naveo da će predsjednik SAD tražiti od Kongresa da pojača zahtjeve koje Iran treba da ispuni kako bi izbjegao ponovno uvođenje američkih sankcija, navodi agencija AP.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!