Трамп поставио ултиматум НАТО-у?

721237_donald-tramp-provocira-kampanja-proterati-imigranti_ls.jpg

Предсједник САД Доналд Трамп изнио је савезницима у НАТО на састанку иза затворених врата да владе држава чланица морају да повећају давања на одбрану.

Он је навео да давања треба да буду повећана на два одсто БДП до јануара наредне године или ће САД кренути својим путем, сазнаје Ројтерс из два извора за које наводи да су упознати са детаљима тих разговора.

Наводи се да је ултиматум постављен на сесији одржаној у оквиру самита НАТО.

“Он је казао да они морају да повећају давања до јануара 2019. или ће Сједињене Државе тим путем кренути саме”, рекао је један од извора.

Оба извора су навела да Трамп “ипак није директно пријетио да ће се формално повући из НАТО”.

Трамп је по окончању дводневног самита НАТО у Бриселу изјавио да је “веома стабилни геније” и прогласио сопствену побједу на самиту.

&лт;&лт;&лт;Бура на НАТО самиту: Трамп повисио тон, па прогласио побједу&лт;&лт;&лт;

“Веома сам дослиједан, ја сам веома стабилни геније”, поручио је Трамп.

Ројтерс наводи да је амерички предсједник проглашење побједе образложио тиме да су савезници у НАТО значајно повећали посвећеност давањима за одбрану након што је он тирадом над европским лидерима испровоцирао одржавање ванредне сесије у оквиру самита.

“Рекао сам људима да бих био веома незадовољан уколико се они не би држали обавеза. Ставио сам им до знања да сам веома незадовољан. Све се на крају склопило. Било је незгодно неко кратко вријеме”, казао је Трамп.

Извор: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!

Ostavite komentar