Tramp uvodi carinu na kinesku robu

Američki predsjednik Donald Tramp nastoji da uvede carinu od 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, a odnosiće se prvenstveno na sektor tehnologije i telekomunikacije, izjavile su dvije osobe koje su o tome raspravljale sa Trampovom administracijom, navodi Rojters.

Iz Bijele kuće su odbili da komentarišu obim ili vremenski raspored bilo kojeg poteza u vezi sa uvođenjem carina Kini.

Vašington cilja na kineske fabrike visoke tehnologije kako bi ih kaznio za kinesku investitorsku politiku koja prisiljava američke fabrike da odustanu od svojih tehnoloških tajni u zamjenu za dopuštenje da posluju u Kini, zajedno sa drugim optužbama za krađu intelektualnog vlasništva, u vezi sa kojim je pokrenuta istraga u avgustu prošle godine.

Kina ima 375 milijardi dolara trgovinskog suficita sa SAD, a smanjenje takvog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih ciljeva Donalda Trampa koji je još u predsjedničkoj kampanji zastupao protekcionističku politiku, a njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

Carine na uvoz čelika i aluminijuma, koje je Tramp uveo prošle sedmice, relativno su beznačajne u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, ali direktno carinsko „pogađanje“ Kine moglo bi izazavati oštar odgovora Pekinga, upozoravaju analitičari.

„Ako je to ozbiljno, Kinezi će se osvetiti. Ključno je pitanje Hoće li SAD odgovoriti na kinesku odmazdu“, smatra Derek Sizors, stručnjak za trgovinske odnose sa Kinom iz Američkog preduzetničkog instituta.

„To bi uplašilo tržište dionica“, kaže Sizors ali upozorava i da bi se sa porastom sukoba položaj Kine pogoršao, budući da joj je trgovinski suficit sa SAD važan, pa bi je to podstaklo i da pregovara.

U eventualnom trgovinskom ratu sa Kinom, Tramp neće moći da računa na podršku evropskih saveznika, koji su ogorčeni novim američkim carinskim odredbama za uvoz čelika i aluminijuma.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!