Tramp:Sa SAD se mora trgovati na fer način

#DonaldTramp #Asean

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas na kraju svoje azijske turneje da sve zemlje koje trguju sa SAD „znaju da su se pravila promijenila“.

Masivni trgovinski deficiti moraju brzo da se smanje:Tramp (foto:Beta)

„Prema Sjedinjenim Državama mora se ophoditi na fer i recipročni način“, napisao je Tramp u Tviter poruci iz Manile, posljednjeg mjesta na njegovoj turneji prije nego što krene nazad za Vašington kasnije danas. „Masivni trgovinski deficiti moraju brzo da se smanje“, napisao je on o manjkovima na američkoj strani.

To je tema koju je Tramp neprestano isticao tokom dvonedjeljnog putovanja u okviru koga je posjetio Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine, uključujući i bilateralne susrete sa vođama tih zemalja.Tramp naglašava da će deficiti od više milijardi dolara u korist trgovinskih partnera SAD, biti svedeni na nulu, i da opšta trgovinska razmjena mora da bude fer i uzajamno profitabilna.

U izjavi neposredno po dolasku na treći i posljednji samit tokom putovanja, godišnji samit vođa zemalja istočne Azije, on je napisao komentar osvrćući se na skup od pret

hodnog dana, sastanak Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).“Upravo stigao na ASEAN50 na Filipinima za posljednju stanicu sa svjetskim vođama. Dovešće do FER TRGOVINSKIH SPORAZUMA, ne kao horor predstave prošlih administracija. Zatim odlazim za Vašington D.C. Stekao sam mnogo dobrih prijatelja“.

U Manili na konferenciji Asocijacije zemalja jugoistočne azije (ASEAN) i kasnijem Istočnoazijskom samitu, Tramp se trudio da pojača veze sa zemljama tog regiona sa ciljem da sklopi bilateralne trgovinske sporazume rađe nego multilateralne i da poveća pritisak na Sjevernu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa.

Među najnovijim Trampovim prijateljima u regionu je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte koga je Tramp više puta hvalio i s kim se juče šalio. Duterte vodi bespoštednu akciju protiv trgovaca drogom, uz ubijanje,bez sudskog postupka, što je izazvalo negodovanje aktivista za ljudska prava.Tramp nije javno kritikovao Dutertea zbog te politike, već je rekao da on i Duterte imaju „izvanredan odnos“.Bi

jela kuća je kasnije saopštila da su razgovarali o grupi Islamska država, ilegalnoj drogi i trgovini tokom 40-minutnog sastanka.

Predstavnica za štampu Sara Hakabi Sanders rekla je da je pitanje ljudskih prava „kratko“ pomenuto u kontekstu borbe Filipina protiv ilegalne droge.U filipinskom saopštenju poslije susreta navodi se da dva predsjednika nisu pominjala ljudska prava.Međutim kasnije je izdato i treće, zajedničko saopštenje, u kojem se navodi da su oni naglasili da su ljudska prava i dostojanstvo ljudskog života neophodni.

Duterteov rat protiv droge je zabrinjava aktiviste za ljudska prava širom svijeta jer oni kažu da je dozvolio policajcima i pojedincima željnih osvete da ignorišu sudski proces i uzmu pravdu u svoje ruke. Državni zvaničnici ocjenjuju da je više od 3.000 ljudi, uglavnom korisnika i trgovaca droge, ubijeno na taj način.

Grupe za ljudska prava međutim kažu da je pravi broj bliži 9.000, navodi agencija AP.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!