Turska osudila novinarku zbog “terorističke propagande“

#Evropa #Novinarka #Propaganda #Terorizam #Turska

lisice.jpg

Turska je osudila dopisnicu “Vol strit džurnala“ Ajlu Albajrak na više od dvije godine zatvora zbog “terorističke propagande“.

Novinarka sa finskim i turskim državljanstvom nalazila se u Njujorku za vrijeme donošenja presude. Ona je najavila žalbu na odluku suda.

Optužena je zbog članka o turskoj borbi protiv kurdskih militanata koji je napisala prije dvije godine.

Urednik “Vol strit džurnala“ Džerard Bejker izjavio je da je jedina svrha članka bila pružiti objektivne i nezavisne informacije o događajima u Turskoj.

“To je i učinjeno. Ovo je neutemeljena optužba i potpuno neprihvatljiva osuda“, rekao je on.

Turska je država s najviše zatvorenih novinara na svijetu, iako vlada poriče ovu činjenicu te navodi da se “mnogi zatvorenici ne mogu smatrati medijskim radnicima jer su zapravo teroristi i špijuni drugih država“.

“S obzirom na trenutnu atmosferu u Turskoj, ova užasna odluka nije trebalo da iznenadi, ali jeste. Presuda samo još jednom dokazuje da međunarodni mediji nisu imuni na trenutni okršaj s medijia u Turskoj“, izjavila je Albajrak.

Vijest o presudi dolazi usled svađe između SAD i Turske nakon što je američka ambasada u Ankari prekinula izdavanje nemigrantskih viza. Turska se osvetila najavom jednakog ograničenja u izdavanju viza za svoju državu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!