Turska vojska postavlja stanice u Idlibu

#TurskaVojska #ProvincijaIdlib

Turska vojska objavila je danas da je počela s postavljanjem „posmatračkih stanica“ u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib u okviru primjene sporazuma o deeskalaciji u toj provinciji koja je pod kontrolom ekstremista vezanih s Al Kaidom.

Sirijsku granicu je prešao oklopni konvoj turske voske (foto:Beta)

Turski generalštab saopštio je da su juče počeli sa postavljanjem posmatračkih stanica. Prema turskim medijima veliki vojni konvoj sa oklopnim vozilima stigao je sinoć u provinciju Idlib.

Dnevnik Hurijet javlja danas da je tridesetak oklopnih vozila sa oko 100 turskih vojnika prešlo granicu tokom noći, navodeći da bi taj broj mogao da se poveća u narednim danima.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je kasno sinoć raspoređeno najmanje 16 oklopnih vozila, pet tenkova i vojne snage, i to nekoliko dana poslije dolaska turske izviđačke misije u toj oblasti.

Turska vojska je 8. oktobra izvela izviđačke operacije pripremajući se za uspostavljanje jedne od četiri zone deeskalacije u Siriji, prema dogovoru koji su u Astani postigli Rusija, Iran, i Turska.

Rusija i Iran podržavaju sirijske vladine snage a Turska podržava pobunjenike.Zone deeskalacije uključuju provinciju Idlib, dio susjednih provincija Hama, Alep i Latakija.Jedan pobunjenički borac je rekao da su se turske snage rasporedile blizu graničnog prelaza u provinciju Idlib između oblasti pod kontrolom Kurda i zone pod kontrolom sirijskih pobunjenika.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!