Tvrde da su ih Rusi napali

#Sirija

Sirijske demokratske snage (FDS), savez antidžihadističkih boraca koji ima podršku SAD, optužile su danas sirijsku vladu i Rusiju da su iz vazduha napali njihove položaje na istoku Sirije.

Foto: Beta/AP

Ovo je prvi put da FDS tvrde da su bili mete ruskog bombardovanja.

Napadi su se odigrali u provinciji Deir Ezor, posljednjoj koja je u rukama Islamske države u Siriji, gdje i vlada i FSS izvode ofanzivu da bi istjerali džihadiste.

„Ruska i režimska avijacija je jutros napala naše snage u industrijskoj zoni sjeveroistočno od grada Deir Ezor. Šest boraca je ranjeno. U trenutku kada naše snage ostvaruju velike pobjede u Raki i Deir Ezoru neki žele da spriječe naše napredovanje“, navodi se u saopštenju FDS.

Ruska armija u Siriji je ubrzo demantovala tu tvrdnju.

„To nije moguće. Zašto bismo bombardovali sami sebe?“, zapitao je Igor Konašenkov, portparol ruskih snaga u ruskoj vojnoj bazi Hmeimim, na sredozemnoj obali Sirije.

Ofanziva snaga sirijske vlade uz podršku ruske avijacije je koncentrisana na grad Deir Ezor, dok se arapski i kurdski borci iz FDS uz američku podršku bore na istoku provincije.

Kada su objavili ofanzivu u provinciji Deir Ezor, FDS je iznijela uvjeravanja da neće biti koordinacije na vladinim snagama.

Ipak, prema međunarodnoj koaliciji, postoji zona „beskonfliktne linije“ da bi se izbjegli incidenti među brojnim učesnicima u sukobu.

Rat u Siriji traje od 2011. i odneo je više od 330.000 žrtava.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!