U Jerusalimu se očekuje ,,dan bijesa“

#Jerusalim #Danbijesa

 

Strasti oko proglašenja Jerusalima za glavni gard Izraela se ne stišavaju. Palestinci širom Zapadne obale i istočnog Jerusalima planiraju danas nove proteste.

Kao odgovor Izrael je razmjestio na stotine dodatnih policajaca u Jerusalimu na Brdu hrama u Starom gradu, mjestu svetom i za Jevreje i za muslimane koji oni zovu Haram la Šarif (Uzvišeno utočište).

Palestinski lideri su ranije ove nedjelje proglasili tri dana gnijeva. Lider hamasa pozvao je intifadu – arapski ustanak protv Jevreja, a u sukobima sa izraelskim snagama bezbjednosti tokom jučerašnjeg dana širom Zapadne obale ranjeno je na desetine Palestinaca. Poziv glavnog vođe islamskog ekstremističkog Hamasa Ismaila Hanijea podržao je lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah koji je sinoć takođe rekao da je vrijeme za novi ustanak.

Kako su sukobi eskalirali i širili se po gradovima u kojima je većinsko palestinsko stanovništvo, Izraelska vojska naredila vazdušne raketne napade, ali i napale raketama s kopna unutar pojasa Gaze.

Palestinske frakcije, uključujući Fatah i Hamas, pozvale su da se organizuju marševi oko kontrolnih punktova i poznatih poprišta sukoba sa izraelskim snagama bezbjednosti.

Od Palestinske uprave u kojoj dominira sekularni umjereniji Fatah se ne očekuje da spriječi demonstracije ali se vjeruje da će nastojati da spriječi haos i povećanje napetosti koja bi mogla prerasti u oružani sukob.

I u pojasu Gaze se planiraju demonstracije i da demonstrati pokušaju da priđu bezbjednosnoj ogradi na granice što bi moglo da dovede do sukoba, navode izraelski mediji.

U srijedu je američki predsjednik Tramp saopštio da priznaje Jerusalim kao prestonicu Izraela i najavio da će se ambasada iz Tel Aviva preseliti u taj grad, ali se očekuje da se to ostvari tek za nekoliko godina.

Palestinci namjeravaju da u istočnom dijelu Jerusalima proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države. Izrael je taj dio Jerusalima osvojio u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

U Starom gradu, u tom delu Jerusalima na Brdu hrama, su nekada stajali drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Al Aksa, treća po značaju u islamu i Kupola na stijeni. To je često poprište sukoba Palestinaca i izraelskih snaga bezbjednosti.

Izvor:b92.net

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!