U Madridu skup podrške Kataloncima

#Španija #KatalonijaReferendum

Oko hiljadu ljudi prisustvovalo je danas u Madridu sastanku podrške zabranjenom referendumu o nezavisnosti pokrajine Katalonije od Španije koji je zakazan za 1. oktobar, javila je agencija Frans pres sa lica mjesta.

Foto: Beta/AP

Skup je održan u jednom pozorištu u centru Madrida poslije zabrane gradskih vlasti da sastanak bude održan u kulturnom centru koji je u sastavu opštine.

Španske vlasti obećale su da će koristiti sva legalna sredstva da spriječe referendum, dok su učesnici skupa naveli da Katalonci imaju pravo da sami biraju da li žele da ostanu u sastavu Španije ili ne.

Španski list Pais danas je preneo na dve strane poziv poznatih ličnost na odustajanje od referenduma, a među njima su pisac Havijer Marijaz i glumica Mariza Paredez.

Foto: Beta/AP

Uprkos protivljenju centralnih vlasti, katalonske vlasti odlučne su u namjeri da sprovedu glasanje i proglase nezavisnost ako se za tu opciju izjasne građani te španske pokrajine.

Za nezavisnost 2014. godine izjasnilo se 1,8 miliona Katalonaca na neobavezujućem glasanju, takođe održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu koje secesionističke inicijative u Kataloniji smatraju protivustavnim.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!