UKR:Zbog Krima 1.500 stranaca na „crnoj listi“

#UkrajinaKrim

Zbog illegalnih posjeta Krimu zabranu ulaska u Ukrajinu u 2017. godini dobilo je oko 1.500 stranaca, među kojima je oko 100 umjetnika.To je saopštila ukrajinska pogranična služba.

Prošle godine 2.300 ilrgalnih ulazaka i izlazaka iz teritorije Krima (foto:Beta,ilustracija)

Prema informacijama pres-službe pogranične službe Ukrajine, tokom protekle godine zabilježeno je oko 2.300 ilrgalnih ulazaka i izlazaka iz „okupirane“ teritorije Krima, a s početka 2018. godine već je počinjeno oko 30 takvih „prekršaja“, prenose ukrajinski mediji.

Navodi se i da u skladu sa zakonom Ukrajine, u slučaju da stranci prekrše pravila prelaska administrativne granice sa Krimom, nije im dozvoljen ulazak u Ukrajinu i donijeta je odluka o zabrani ulaska u Ukrajinu.

Srpski mediji javljaju da na tom spisku ima i srpskih državljana među kojima su Aleksandar Šešelj,Milovan i Dubravko Bojić,zbog učestvovanja na svečanosti povodom „pripajanja Krima Rusiji“.

Oni su kao delegacija Srpske radikalne stranke kao i predstavnici drugih partija Srbije učestvovali su u takozvanim svečanostima povodom ‘pripajanja Krima Rusiji’, na kojim su se otvoreno i zvanično izjašnjavali za podršku i priznavanje Krima kao dijela teritorije Rusije i pozivali su na uspostavljanje bilateralnih kontakata između Srbije i Krima“.

Pomenute osobe na taj način prekršile ukrajinski Zakon o privremeno okupiranim teritorijama. Godinu dana ranije, istu zabranu je dobio i poslanik SNS Vladimir Đukanović, koji se već jednom našao na ukrajinskoj crnoj listi.

On je i 2014. godine, zajedno sa svojim kolegom iz stranke Branislavom Blažićem, bio posmatrač izbora u Donjecku, koji nije priznala ni Srbija, ni EU, ni Ukrajina.

Zabranu ulaska u Ukrajinu ima i Sanda Rašković Ivić. Podsjećamo, Rusija je pripojila Krim u martu 2014. godine poslije referenduma koje su vlasti u Kijevu i zapadne zemlje ocijenile kao nezakonito glasanje. Poslije tog pripajanja, Rusiji su uvedene sankcije Evropske unije i SAD, koje su i dalje na snazi.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!