Utvrđen uzrok pada aviona Trajkovskog

By Predrag Zečević

trajkovski


Omer Kulić
, šef istražnog tima za utvrđivanje uzroka pada aviona sa makedonskim zvaničnicima kod Mostara 2004. godine, izjavio da je utvrđen uzrok pada aviona.

On je, međutim, dodao da u javnost još ne može da iznese više podataka.

On je agenciji Srna rekao je da će do kraja septembra Tužilaštvu BiH i domaćim vlastima, kao i makedonskom tužiocu i makedonskim vlastima, biti predat izvještaj o toj nesreći.

„U istrazi su obuhvaćeni svi akteri tog dogadjaja, ne smijem da kažem ko je odgovoran, naš zadatak je da ispitamo kako se desio pad aviona, to ćemo ispričati i našem i makedonskom tužiocu, a njihova je odluka šta će dalje s tim raditi, jer to su svjetski standardi u ovakvim aktivnostima“, rekao je Kulić.

Istraga o padu aviona „kinger“ ponovo je otvorena na zahtjev Makedonije, a nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila „proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo“.

Osim predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, poginuli su i savetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi obezbjedjenja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!