Veto na rezoluciju SAD o nasilju u Gazi

Savjet bezbjednosti UN uložio je veto na rezoluciju SAD, kojom se osuđuje pokret Hamas zbog nedavne eskalacije nasilja u Gazi.

Foto Beta/APFoto: Foto Beta/AP

Glasanje je uslijedilo nakon što su SAD uložile veto na nacrt rezolucije, koji je predložio Kuvajt, a u kojem se traži od generalnog-sekretara SB UN da predloži načine da se obezbijedi međunarodna zaštita palestinskih civila.

Prilikom ulaganja veta na nacrt rezolucije, koji podržavaju arapske zemlje, američka ambasadorka u UN Niki Hejli nazvala je rezoluciju „grubim jednostranim“ pogledom jer zahtijeva da izraelska vojska obustavi upotrebu „bilo kakve prekomjerne, neproporcionalne i neselektivne sile“, a ne pominje Hamas, palestinski pokret koji ima kontrolu nad Gazom.

Hejli je rekla da je rezolucija u velikoj mjeri netačna u opisivanju nedavnih događaja u Pojasu Gaze tvrdeći da bi naškodila svakom naporu u pravcu postizanja mira.

„Teroristička grupa Hamas snosi glavnu odgovornost za užasne uslove za život u Gazi“, rekla je Hejli uoči glasanja.

Od 15 zemalja-članica Saveta bezbjednosti, 10 je glasalo za rezoluciju, među kojima je bila i Francuska, a samo su SAD uložile veto.

Četiri članice bile su uzdržane, među kojima je i Velika Britanija.

U predlogu rezolucije, pod pokroviteljstvom Kuvajta, zahtijeva se obustava „upotrebe bilo kakve prekomjerne, nesrazmerne i neselektivne sile“ izraelske vojske.

U istom dokumentu se izražava i žaljenje zbog ispaljivanja raketa iz Pojasa Gaze na izraelske civilne oblasti.

Glasanje je, prema prvobitnom planu, trebalo da bude održano u četvrtak uveče, ali su diplomate kazale da će biti odloženo barem do danas.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!