Više od 150 migranata se iskrcalo na Siciliju

Oko 158 migranata, među kojima nekoliko djece, iskrcalo se na Siciliju koju će sjutra posjetiti italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini koji je obećao stroži pristup migrantima.

Foto: „Svi su patili od dehidracije ili nosili tragove lošeg postupanja“ (Foto: AP/arhiva)

Brod nevladinih organizacija SOS Mediteran i Ljekari bez granica, spasio je 158 osoba, među kojima devetoro djece, 26 žena i 36 maloljetnika bez pratnje.

Svi su patili od dehidracije ili nosili tragove lošeg postupanja, piše u sapštenju francuske nevladine organizacije, jedne od posljednjih još aktivnih na Mediteranu u vodama Libije.

Zvaničnici Visokog komeserijata UN za izbjeglice izrazili su zabrinutost zbog „užasnog fizičkog i psihološkog stanja“ u kojem migranti pristižu, rekao je Marko Rotuno iz UNHCR-a.

„Iskrcavanja migranata u padu su ove godine, ali viđamo ljude koji pate od pothranjenosti, mučenja i lošeg ophođenja“, naglasio je Rotuno.

Upitan o dolasku u ministarstvo unutrašnjih poslova prvog čovjeka Lige, stranke krajnje desnice i protivmigrantske retorike, ti su zvaničnici ocijenili da je prerano za komentar.

Na italijansku obalu se od 2013.godine iskrcalo približno 700 000 migranata, što je redovno osuđivala Liga Matea Salvinija, jedna od dvije populističke snage, uz Pokret 5 zvijezda, koje čine novu italijansku vladu.

Vlada je položila zakletvu u petak, a Salvini je rekao da planira da otputuje na Siciliju već sjutra kako bi procijenio situaciju.

Salvini je rekao da će prioritet nove vlade biti da se oko pola miliona migranata koji ilegalno žive u Italiji “pošalje kući”.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!