Više od 700 gradonačelnika za referendum

#Katalonija #KatalonijaReferendum

Više od 700 gradonačelnika iz Katalonije okupilo se danas u Barseloni kako bi iskazalo podršku održavanju referenduma o nezavisnosti tog španskog autonomnog regiona, koji centralna vlada Španije pokušava da spriječi.

Foto: Beta/AP

Političke tenzije u Španiji sve su veće kako se približava 1. oktobar za kada je najavljen referendum o nezavisnosti Katalonije.

Ustavni sud Španije suspendovao je održavanje referenduma do donošenja presude o njegovoj ustavnosti, na zahtjev centralne vlade.

Katalonske vlasti, koje se zalažu za nezavisnost tog regiona, navode da će glasanje o nezavisnosti biti održano 1. oktobra uprkos upozorenjima vlade u Madridu da lokalne vlasti ne smeju da koriste javne prostorije za njegovo održavanje i da gradonačelnici zbog toga mogu da budu procesuirani.

Foto: Beta/AP

Dajući podršku referendumu, stotine katalonskih gradonačelnika stajale su danas uz predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona i gradonačelnicu Barselone Adu Kolau.

Pućdemon je zahvalio gradonačelnicima što nisu ustuknuli i naveo da većina gradjana Katalonije insistira da se referendum održi uprkos zabrani.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!