Vjenčanje Megan i Harija u subotu, ovo je vodič za nebritance

hari-megan-tw.png

Sve oči biće uprte u Veliku Britaniju kada se 19. maja član kraljevske porodice bude vjenčavao sa američkom glumicom. Vjenčanje iz bajke rasplamsalo je maštu onih koji prate aktivnosti kraljevske porodice, od Holivuda do Hempšira – ali javljaju se pitanja koja Britancu nikad ne bi pala na pamet.

Ko se, dakle, vjenčava?

Princ Hari, kraljičin unuk, sin princa od Velsa i pokojne Dajane, princeze od Velsa, vjenčava se sa holivudskom glumicom Megan Markl.

On je šesti po redu u sukcesiji za prijesto.

Upoznali su se preko zajedničkih prijatelja 2016. godine i princ je zaprosio dok su jedne noći pekli pile.

Dobro, ali šta to mene briga?

Da li ste neizlječivo romantični? Volite li da pratite stil života bogatih i slavnih? Jesu li vam zasuzile oči kad su se vjenčavali princ Čarls i Dajana?

Ako je vaš odgovor na bilo koje od ovih pitanja „da”, onda ćete vjerovatno pratiti i ovo. Kraljevsko vjenčanje će, bez sumnje, biti praznik ljubavi, tradicije i odjevnih pogodaka i promašaja.

Bez obzira na to ima li vaša zemlja monarha ili ne, ili koji sistem lično podržavate, ko još ne želi da malo romanse i glamura začine vijesti koje su trenutno u opticaju?

Šta će se desiti na dan vjenčanja?

Ceremonija će se održati u Kapeli Svetog Đorđa, u dvorcu Vindzor, 34 kilometra zapadno od Londona, u podne po lokalnom vremenu 19. maja.

Poslije službe, svježe vjenčani par će početi procesiju u kočiji kroz grad Vindzor, u kom se nalazi dvorac Vindzor, jedna od kraljičinih zvaničnih rezidencija. Par je odabrao kočiju Askot Landau, koja se koristi tokom zvaničnih i ceremonijalnih državnih prigoda.

Procesija će se završiti ispred Dvorane Svetog Đorđa, sale za bankete u dvorcu, gdje će Kraljica okupiti oko 600 zvanica na svečanoj večeri.

Kasnije te večeri, mladenci će, zajedno sa dvjesta najbližih prijatelja, napraviti svadbenu žurku u Frogmor hausu.

To je kraljevska kuća koja je poslužila kao pozadina za njihove vjeridbene fotografije.

Hoće li cijela Britanija biti blokirana?

Neće. To je, naravno, veliki televizijski događaj u Britaniji, ali je takođe i subota, tako da će mnogi Britanci provesti svoj vikend kao i obično.

Za ljubitelje fudbala to je, takođe, i finale FA kupa, što je njima mnogo važnije.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!