Vladajuća partija smjenjuje svoju vladu

#Rumunija

Vladajuća rumunska Socijaldemokratska partija pokrenula je danas inicijativu za smjenu sopstvene vlade, pošto je otkazala podršku premijeru Sorinu Grindeanuu.

Foto: Beta/AP

Procedura izglasavanja nepovjerenja vladi počela je dan ranije nego što je planirano, a rumunski poslanici će u srijedu glasati o smjeni Grindeanua, kojeg socijaldemokrate optužuju da ne sprovodi program partije.

Grindeanu, koji je premijer od januara, odbacio je optužbe i odbio da podnese ostavku. On tvrdi da predsjednik Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea želi da na čelo vlade postavi sebi lojalnu osobu, pošto ne može da bude premijer, jer je 2016. osuđen zbog izborne prevare.

Bivši rumunski premijer, takođe socijaldemokrata Viktor Ponta, koji podržava premijera Grindeanua, pozvao je na razgovore s Dragneom kako bi se kriza riješila i izbjeglo glasanje o povjerenju vladi, koje je nazvao „atomskim ratom između socijaldemokrata i socijaldemokrata“.

Ponta je rekao da će od untarpartijskog sukoba korist imati rumunski predsjednik Klaus Johanis, njihov politički protivnik, koji određuje kome će dodijeliti mandat za sastav vlade, koju potom bira parlament.

Za opoziv vlade socijaldemokratama i njihovim političkim partnerima potrebna su 233 glasa u parlamentu od 465 mjesta.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!