Vojska: Mugabe i žena u pritvou, ali nije puč

#RobertMugabe #ZimbabvePuč

Vojska Zimbabvea saopštila je danas da su predsjednik zemlje Robert Mugabe i njegova žena u pritvoru, ali da im je „bezbjednost garantovana“.

Vojnici u oklopnim vozilima zauzeli položaje na ključnim tačkama u Harareu (foto:Beta)

Akcije vojske, koja je zauzela državnu televiziju, izazvale su spekulacije da je riječ o puču ali je vojska to demantovala.

„Samo smo se usmjerili na kriminalce koji ga (Mugabea) okružuju. Očekujemo da se situacija vrati u normalu čim se naša misija završi. Uvjeravamo narod da su njegova ekselencija predsjednik i njegova porodica živi i zdravi i da je njihova bezbjednost zagarantovana“, rekao je jedan general.Vojnici u oklopnim transporterima su zauzeli položaje na ključnim tačkama u glavnom gradu Harareu.

Portparol vojske je pozvao ostale snage bezbjednosti da „sarađuju za dobro zemlje“ i upozorio da će „na svaku provokaciju biti prikladno odgovoreno“.

Tokom noći se čula pucnjava u blizini Mugabeove privatne rezidencije u Harareu, rekao je Frans presu jedan očevidac koji živi u blizini.

Načelnik Generalštaba vojske Konstantino Čivenga izjavio je poslije nedavnog smjenjivanja potpredsednika Emersona Mnangagve da bi vojska „mogla da interveniše ukoliko se nastavi čistka“ u stranci predsjednika.Mugabeova stranka Zanu-PF potom je kritikovala Čivengu da se takva izjava može protumačiti kao „izdaja“ osuđujući njegovu „želju da uzurpira mir i ohrabri pobunu“.

Smijenjeni potpredsjednik Mangagva (75), čiji je nadimak „krokodil“, već više nedjelja je bio pod oštrim kritikama bliskih saradnika predsjednika, među kojima je i prva dama Grejs Mugabe.

Oni mu zamjeraju da je navodno izmislio da je u avgustu bio žrtva pokušaja trovanja.U svjetlu te krize, američka ambasada u Zimababveu kasno sinoć je preporučila svojim državljanima koji borave u toj zemlji da ne izlaze na ulice zbog „političke neizvjesnosti“.

Predsjednik Mugabe, rođen 21. februara 1924. godine, bio je poslije sticanja nezavisnosti Zimbabvea najprije premijer, od 1980. do 1987, a od te godine je šef države.

Kontroverznog predsjednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje.

Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!