Vojska Zimbabvea:Ne sprovodimo puč

#RobertMugabe #ZimbabveVojska #ZimbabvePuč

Oficiri vojske Zimbavea saopštili su da su tokom noći intervenisali da bi eliminisali „kriminalce“ u okruženju predsjednika Roberta Mugabea ali su demantovali da su pokušali da izvrše vojni udar protiv šefa države koji vlada zemljom od 1980. godine.

Vojska tvrdi da se usmjerila na kriminalce koji Mugabea okružuju (foto:Beta)

Intervencija vojske dolazu usred otvorenih nesuglasica između Mugabea i načelnika Generalštaba vojske Konstatinoa Čivenge poslije smjenjivanja potpredsjednika Zimbabvea Emersona Mnangagve, koji je važio kao mogući nasljednik Mugabea.

General Sibusiso Mojo saopštio je tokom noći da vojska nije izvršila vojni udar protiv vlade.“Samo smo se usmjerili na kriminalce koji ga (Mugabea) okružuju. Očekujemo da se situacija vrati u normalu čim se naša misija završi“, rekao je Mojo.

„Uvjeravamo narod da su njegova ekselencija predsjednik i njegova porodica živi i zdravi i da je njihova bezbjednost zagarantovana“, dodao je general.Tokom noći se čula pucnjava u blizini Mugabeove privatne rezidencije u Harareu, rekao je Frans presu jedan očevidac koji živi u blizini.

Načelnik Generalštaba vojske Konstantino Čivenga izjavio je poslije nedavnog smjenjivanja potpredsjednika da bi vojska „mogla da interveniše ukoliko se nastavi čistka“ u stranci predsjednika.Mugabeova stranka Zanu-PF potom je kritikovala Čivengu da se takva izjava može protumačiti kao „izdaja“ osuđujući njegovu „želju da uzurpira mir i ohrabri pobunu“.

Smijenjeni potpredsjednik Mangagva (75), čiji je nadimak „krokodil“, već više nedjelja je bio pod oštrim kritikama bliskih saradnika predsjednika, među kojima je i prva dama Grejs Mugabe. Oni mu zamjeraju da je navodno izmislio da je u avgustu bio žrtva pokušaja trovanja.U svjetlu te krize, američka ambasada u Zimababveu kasno sinoć je preporučila svojim državljanima koji borave u toj zemlji da ne izlaze na ulice zbog „političke neizvjesnosti“.

Predsjednik Mugabe, rođen 21. februara 1924. godine, bio je poslije sticanja nezavisnosti Zimbabvea najpre premijer, od 1980. do 1987, a od te godine je šef države.Kontroverznog predsjednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od

kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!