Zamrznuti senzori brzine mogući uzrok pada

Udes ruskog putničkog aviona, u kome je poginula 71 osoba, vjerovatno je izazvan ljudskom greškom, odnosno propustom pilota da aktiviraju grijače opreme za mjerenje brzine, saopštili su danas ruski istražitelji.

Foto: Beta/AP

Međudržavni avijacioni komtet saopštio je poslije proučavanja snimača podataka o letu aviona (crne kutije), da se avion srušio pošto su piloti vidjeli različite podatke na dva indikatora brzine leta.

Pogrešni podaci dobijeni su vjerovatno zato što prije poletanja nijesu uključeni grijači avionske opreme za mjerenje brzine.

Foto: Beta/AP

Udes bi mogao da se objasni nekorektnim podacima o brzini leta koje su dobili piloti, do kojih je izgleda došlo zbog „zamrzavanja“ mjerača brzine leta čiji sistem grijanja je bio isključen, navodi se u saopštenju Komiteta, tijela koje istražuje vazdužne nesreće.

Piloti su stavili letjelicu Antonov AN-148 na autopilot poslije polijetanja s moskovskog aerodroma Domodedovo, ali su preuzeli ručne kontrole kada su dva indikatora pokazala različite brzine.

Foto: Beta/AP

Avion je pao u nedjelju u snijegom pokriveno polje šest minuta poslije polijetanja, a u njemu je poginulo svih 65 putnika i šest članova posade.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!