Završena restauracija Hristovog groba

Hrišćanske vlasti završile su danas restauraciju Hristovog groba u baziliki Svetog groba u Jerusalimu, sagrađenoj na mjestu raspeća, sahrane i vaskrsenja Isusa Hrista.

Foto: Beta/AP

Grčki tim za restauraciju, sačinjen od arheologa i drugih eksperata, uspješno je okončao radove na restauraciji Edikula – što je riječ izvedena iz latinskog termina „aedecule“, što znači „mala kuća“.

Uklonjena je ružna gvozdena konstrukcija koju su britanske vlasti napravile 1947. godine kao potporu za zidove. Očišćena je čađ koja se nakupila na zidovima kamene fasade pošto su hodočasnici na tom mjestu decenijama palili svijeće. Više nema straha za stabilnost starog hrama koji je posljednji put obnovljen prije više od 200 godina.

.

Svjetski fond za zaštitu spomenika, koji je prikupio četiri miliona dolara za obnovu, saopštio je da je intervencija bila neophodna jer je postojala opasnost od kolapsa.

Konstrukcija od mermera i krečnjaka stoji u Hramu Hristovog Vaskrsenja iz 12. vijeka, a koja stoji na ostacima iz 4. vijeka.

Bila je potrebna hitna obnova grobnice koja je godinama bila izložena faktorima životne sredine, kao što su voda, vlaga i dim.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!