Zbog prijetnji Sjevrene Koreje, Japan premiješta antiraketne sisteme

#Svijet #Guam #IcunoriOnodera #Japan #Pac3 #Raketa #SjevernaKoreja

severna-koreja-scud.jpg

Japan je počeo s razmještanjem presretača antiraketnog sistema “patriot”, posle prijetnji Sjeverne Koreje da će njene četiri balističke rakete preletjeti iznad Japana na putu ka američkom ostrvu Guam u Pacifiku.

Japansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se presretači odbrambenog sistema zemlja-vazduh PAC-3 postavljaju na četiri lokacije na zapadu zemlje, u prefekturama Hirošima, Koči, Šimane i Ehime.

Cilj njihovog razmještanja prije svega je odgovor na moguće otpadanje dijelova sa sjevernokorejskih raketa dok one budu preletjale Japan.

Četiri sistema zemlja-vazduh PAC-3 premještaju se s istoka Japana, a očekuje se da oni stignu na predviđene lokacije sjutra ujutru.

Ministarstvo nije potvrdilo da li je japanski ministar odbrane Icunori Onodera već izdao naređenje za obaranje nadolazećih raketa.

Sjeverna Koreja je juče objavila detaljan plan o lansiranju četiri balističke rakete u vode oko američkog ostrva Guam u Pacifiku. Rakete bi, prema planu, bile lansirane preko teritorije Japana u vode oko Guama, malog ostrva sa 160 hiljada stanovika, na kojem se nalaze dvije velike američke vojne baze i sedam hiljada vojnika.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!