“Zeman da prestane da pije, Rusima neka proda Prag”

#Evropa #Češka #MilošZeman

1770235-img-milos-zeman-alkohol-v0.jpg

Češka vlada kategorično je odbacila ocijenu predsjednika te zemlje, Miloša Zemana, koja je naljutila Ukrajinu. Radi se o Zemanovoj izjavi da je ruska aneksija Krima svršen čin i da bi Rusija trebalo da Ukrajini isplati kompenzaciju u novcu ili nafti i gasu.

Zemanove izjave koje su mediji označili kao skandalozne, a ambasador Ukrajine u Pragu kao cinične, Bereza je pripisao alkoholu i podsjetio da su ljekari savjetovali Zemanu da prestane da pije, ali se on koliko prošle sedmice javno pohvalio da i dalje uživa u piću.

“Zemanovo istupanje u Savjetu Evrope u utorak smo razmotrili danas u Vladi i kao cijela koalicija odbacili njegove izjave koje su suprotne politici Vlade”, saopštio je ministar kulture Danijel Herman.

Miloš Zeman je, kao drugi češki predsjednik nakon Vaclava Havela, dobio čast da govori u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u Strazburu.

U govoru je Zeman zatražio ukidanje sankcija protiv Rusije uz ocijenu da od njih nema nikakve koristi, a zatim u debati izjavio da je ruska aneksija Krima svršen čin. Citirao je bivšeg njemačkog predsjednika Joahima Gauka da bi pokušaj da se Krim vrati Ukrajini izazvao evropski rat i zato predložio da Rusija isplati Ukrajini kompenzacije za izgubljeno poluostrvo.

“Zemanova izjava je u oštrom raskoraku s našom spoljnom politikom, i za nju nije imao nikakav mandat češke vlade”, reagovao je premijer Bohuslav Sobotka.

Već u utorak su počeli ogorčeni komentari ukrajinskih zvaničnika povodom Zemanove izjave, a neki su češkom predsjnedniku preporučivali da Krim ostavi na miru i da, ako baš hoće Rusima da nešto prodaje, onda neka to budu Prag i Karlove Vari.

“Bilo bi interesantno saznati da li bi Zeman pristao da mu je Hitler ponudio kompenzaciju za aneksiju Sudeta”, poručio je ukrajinski poslanik Borislav Bereza.

Na Zemana su zbog tih izjava ljutiti i u Češkoj. Senat češkog parlamenta je te izjave stavio na dnevni red današnje sjednice, smatrajući zato da one krnje ugled Češke u svijetu i da su suprotne zvaničnom stavu zemlje, dok šef države nema za njih mandat, pošto je spoljna politika u nadležnosti Vlade.

Iako su ruski zvaničnici pozdravili Zemanovu ocijenu da je Krim svršen čin i njegovo podsećanje u Strazburu da Evropa i svijet mjere dvostrukim aršinom, jer aneksiju Krima odbijaju, dok su mnoge zemlje priznale nezavisnost Kosova, u Moskvi su zvaničnici u izjavama za ruske medija odlučno odbili bilo kakvu pomisao da bi Ukrajini trebalo isplatiti odštetu za Krim.

“Zeman je označio pripajanje Krima Rusiji kao gotovu stvar, što samo možemo da pozdravimo. Rusija ništa nikome neće plaćati. Krim nije predmet trgovine ili ugovora. Ponovno ujedinjenje poluostrva s Rusijom je proteklo na osnovu volje naroda, ne putem kupovine”, kazao je predsjednik Odbora za spoljnu politiku ruske Dume Leonid Slucki, javljaju danas češki mediji.

Zemanov portparol Jirži Ovčaček je danas pokušao da ublaži gnev u Kijevu i Pragu zbog njegovih riječi, objasnivši da je predjsednik samo konstatovao faktičko stanje koje ne može da se promijeni bez rata, a da je, naravno, Krim pravno i dalje ukrajinski.

“Realno stanje je takvo da je Krim ‘de iure’ deo Ukrajine, ‘de facto’ je uključen u Rusiju. Pokušaj promene stanja na terenu je moguć samo ratom, s posledicama po cijelu Evropu”, rekao je Zemanov portparol i naglasio da predsMednik nikako nije imao na umu nekakve kompenzacije protiv volje Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova oštro je odbacilo Zemanov predlog kao neprihvatljiv pokušaj legalizacije agresije putem prodaje dela ukrajinske teritorije.

“Ukrajina nikada neće trgovati svojom teritorijom, svojim vrednostima i svojom slobodom”, poručilo je Zemanu ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenose danas češki mediji.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!