Žustra diskusija na samitu Evropske unije, Italija blokirala zaključke

konte.jpg

Italija je večeras blokirala usvajanje zajedničkih zaključaka o raznim temama prvog dana samita Evropske unije u Briselu, čekajući da sazna da li će dobiti šta traži svojim zahtjevima u vezi s problemom migracije, rekli su izvori.

Premijer “(Đuzepe) Konte je uzdržan prema mogućnosti da se izjasni o svemu”, rekao je italijanski izvor, dok je portparol Evropskog savjeta objasnio, ne imenujući o kome govori, da je jedna država “uzdržana prema svim zaključcima”.

Lideri 28 zemalja su počeli samit temama bezbjednosti i odbrane, zatim zapošljavanja, inovacija i proširenja EU. Zaključci koje su odobrile sve države članice očekivali su se večeras, poslije razmatranja tih tema koje nijesu bile kontroverzne.

Ali, “pošto je jedna država članica uzdržana prema svim zaključcima, nikakvi zaključci nijesu usvojeni u ovoj fazi”, rekao je u kratkoj izjavi portparol Evropskog savjeta, koji okuplja šefove država ili vlada.

“Došlo je do dugog razgovora o proceduri, dužeg od pola sata”, rekao je jedan evropski zvaničnik. “Italijani zadržavaju svoje mišljenje zavisno od ishoda debate o migracijama”, rekao je on.

Po drugom evropskom izvoru, “bila je to veoma zagrijana diskusija i svi su se bacili na Italijane, ali dobro, nema konsenzusa, tako da nijesmo mogli usvojiti zaključke”.

Ostalih 27 lidera je “iznenađeno, a ne nužno srećno”, dodao je isti izvor.

Tako je večerašnja press-konferencija predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska i njegovog kolege iz Evropske komisije Žan-Kloda Junkera otkazana. Rendevu je dat medijima na samom kraju samita, u petak popodne.

Tema migracija, najbolnija na samitu je rezervisana za večeru, te predstoji duga noć: po današnjem dolasku u Brisel, Đuzepe Konte, koji krivi evropske kolege da su ostavili Italiju da sama upravlja dolaskom migranata, vršio je pritisak.

“Čekamo akciju”, rekao je šef nove italijanske populističke vlade. Ako konačni tekst o kojem se svi evropski lideri moraju složiti, ne zadovolji Rim, upozorio je on, na kraju samita “neće biti zajedničkih zaključaka”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!