Tramp hvali Meksiko, napada Kanadu na Tviteru

Predsjednik SAD, Donald Tramp, latio se Tvitera u petak uveče, hvaleći Meksiko i prijeteći Kanadi. Trampovi tvitovi odnose se na napore da se ponovo ispregovaraju uslovi Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, poznatog kao NAFTA.

Foto: Guliver/GettyimagesFoto: Foto: Guliver/Gettyimages

Ton komentara o Meksiku bio je prijateljski, što je taktika koja Tramp ne primjenjuje često kada je riječ o Meksiku i Meksikancima. Tokom svoje predsjedničke kampanje, Tramp je insistirao da će učiniti da Meksiko plati za zid na granici, što je nešto što nije uspio da postigne otkako je stupio na dužnost. Takođe je okarakterisao Meksikance kao „silovatelje“ tokom kampanje, prenosi Glas Amerike (VOA).

„Sporazum sa Meksikom teče dobro“, rekao je Tramp. „Neophodno se postarati se o radnicima u auto industriji i farmerima, inače neće biti sporazuma“.

Lider SAD takođe je imao lijepe riječi za dolazećeg meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji preuzima vlast u decembru.

„Novi predsjednik Meksika je apsolutni džentlmen“, tvitovao je Tramp.

Tramp je nastupio u drugačijem tonu prema Kanadi.

„Kanada mora da čeka“, postovao je Tramp. „Njihove tarifie i tgovinske barijere su previsoke. Uvešćemo takse na automobile ukoliko ne budemo mogli da napravimo sporazum!“.

Kanada je odgovorila saopštenjem kasno u petak: „Naš fokus je nepromijenjen. Nastavićemo da se zalažemo za interes Kanađana, dok radimo na modernizaciji trilateralnog sporazuma NAFTA“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar