Zašto kažemo “pije kao smuk”

#Zanimljivosti #Izraz #Jezik #Pijan #Smuk #Zmija

alcohol-drunk-orig.jpg

“Pije kao smuk” jedna je od izreka koje naš jezik čine bogatim i specifičnim. Neke fraze korisimo u svakonevici, znamo “za šta služe”, ali ne i kako su nastale, ili objašnjenje šta zapravo znače.

Ovom korpusu pridružuje se još jedna učestala fraza, a to je pijan kao smuk (pije kao smuk). A ko je taj smuk koga u našoj tradiciji proglasismo opasnim pijancem? Poznato je da je smuk vrsta neotrovne zmije iz porodice smukulja (na latinskom Colubrinae) koja se još naziva i kravosica (RMS).

Te zmije poznate su i po tome što se „prilijepe“ za domaće rogate životinje, najčešće krave, pa im sisaju krv (otuda i naziv kravosica, odnosno kravosis), što je, kako je narod vjerovao, dovodilo do toga da kravama nazaduje mlijeko. To njihovo sisanje, ili „pijenje“, izgleda da je toliko uticalo na domaćeg seljaka da je i pijanstvo alkoholom morao da uporedi sa smukovom željom za krvlju.

Pročitajte još:   "Srbi da rade kao nekad Albanci"

Dragana Mršević Radović, autorka knjige “Frazeologija i nacionalna kultura”, podsjeća nas još i na izraz mokri brat (mokra braća) u značenju „pijanac“, s obzirom na to da onaj koji upija tečnost postaje sasvim vlažan, tj. mokar.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar