Županović: Klasteri samo u master planu

#Kotor #IvoŽupanović

Klasterska organizacija Master plana razvoja turizma Crne Gore apsolutno se ne sprovodi u praksi, ocijenjuje turizmolog Ivo Županović.

Županović: Formiranje gradske turističke kartice bio bi dodatni konkurencijski iskorak Kotora (Foto: radiokotor.info)

„Uzeću za primjer Kotor čiji je razvoj u okviru turističkog proizvoda Crne Gore planiran u okviru klastera „Boka Kotorska“, a koji nije formiran. Pored toga postoje još četiri osnovna i dva vezivna klastera. Razvojem klastera „Boka Kotorska“ predviđeni su jahting ili nautički turizam, zatim zdravstveni, dominantno vezan za Herceg Novi i kulturni, dominantno vezan za Kotor. Naglašavam da se u okviru organizacijone strukture, ako već formirate određeni klaster, na osnovu toga mora formirati i određena destinacijska menadžment organizacija koja bi upravljala tim klasterom, a samim tim i ukupnom turističkom politikom i startegijom“, kaže Županović za radio Kotor.

U teoriji i praksi postoje dva osnovna vida stvaranja klastera. Jedan je prostorno povezivanje destinacija, a drugi objedinjava sve relevantne subjekte („stej-holdere“) na nivou destinacije .

Pročitajte još:   Pretežno sunčano, do 16°C

„Funkcionarni klasteri vode u formiranje gradske turističke kartice što mislim da bi to bio dodatni konkurencijski iskorak Kotora“, naznačio je Županović.

Kako navodi, pored toga što je za Kotor kulturni turizam glavni stub, uz adekvatno adaptiranje i optimizaciju kruzing turizma, bilo bi idealno razvijati kongresni i sportski.

„Međutim za to je potrebna „receptiva“ – hotelski kapaciteti koji će sve podržati. Krajnje je vrijeme da se na receptivnim faktorima počne raditi, između ostalog i kada je riječ ne samo o sportskom i kongresnom, već i o kulturnom turizmu, jer se ne bi smjelo dozvoliti da se osnovne kulturne manifestacije po kojima je prepoznat, odvijaju van Kotora“, naveo je Županović.

On je istakao da se imidž Kotora kao turističke destinacije može profilisati donošenjem jasne turističke politike i strategije koje bi odredile pravac njegovog razvoja. U tom cilju predložio je i formiranje savjeta od ljudi van Kotora prepoznatih u svojoj branši (tzv. „reputacionog kapitala destinacije“), koji bi je profilisao.

Pročitajte još:   Sjutra oblačno sa padavinama

U svijetlu najave preusmjeravanja ka Kotoru kruzera određenih kompanija sa destinacija ugroženih ratnim dešavanjima u drugim zemljama, Županović je kazao i da je kruzing industrija postala ključni element razvoja turizma grada.

Tome, kako navodi, dodatno pogoduje i prepoznavanje ove destinacije od strane WTO kao one koja ima sve neophodne bezbjednosne prerogative.

Povodom opasnosti od brisanja zaštićene zone Kotora sa UNESCO-ve Liste svjetske prirodne i kulturne baštine, Županović kaže da se to nikako ne smije dozvoliti.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!