Kako se pravilno baviti sportom

By Ema Nikolic

pravilno bavljenje sportom

Sa dolaskom lepog vremena nastojimo da uz pomoć neke fizičke aktivnosti smršamo, zategnemo telo ili jednostavno ojačamo mišiće kako bi bili spremni za leto. Bez obzira da li ste ljubitelji plivanja, šetnje ili nekog zahtevnijeg sporta potrudite se da se pridržavate nekih pravila kako ne biste ugrozili svoje zdravlje prilikom vežbanja.

Kako se pravilno baviti sportom

 • Veoma bitna stvar jesu patike za vežbanje. Njih birajte u zavisnosti od sportske aktivnosti. Na primer obuća sasvim ravnog đona nije pogodna za trčanje ili aerobik već je poželjno da bude malo naglašena u odnosu na prednji deo. To amortizuje udarce koje kičma trpi zbog skakutanja i smanjuje mogućnost povreda, koje bi vremenom mogle da dovedu do zdravstvenih problema.
 • Prilikom upisa u fitnes klub ili teretanu najbolje je da instruktoru objasnite vaš način života, šta želite da postignete vežbama, naravno i da naglasite koje vežbe zbog zdravstvenih razloga ne bi smeli da radite. Najbolje je da imate svoj lični program vežbanja, da vam trener pokaže svaku vežbu i da vodi računa da je pravilno radite. Naravno ukoliko kasnije želite da povećate intenzitet i razvijete određene grupe mišića nikako ne radite na svoju ruku već uvek se posavetujte sa instruktorom. Na taj način ćete izbeći mogućnost da se povredite ukoliko ih nepravilno radite.
 • Tokom vežbanja disanje je veoma važno. Tokom vežbanja telo se ne snabdeva dovoljnim kiseonikom što može da izazove problema naročito sa mišićima. Pravilno je da udahnete u trenutku kada je napor najmanji a da izdahnete u momentu najvećeg napora. Tada su mišići optimalno snabdeveni kiseonikom.
 • Nikada ne počinjite sa fizičkim aktivnostima ukoliko se prethodno niste zagrejali. Zagrejani mišić je elastičan i lako podnosi napor. Ukoliko niste zagrejani vrlo često može da se desi da se povredite i da istegnete mišić.
 • Uvek pored sebe imajte flašicu vode, a ako pijete neke specijalne napitke birajte one koje sadrže vitamin C.
 • Nikad ne vežbajte na prazan i na pun želudac, tj. neposredno posle obroka. Kada ste gladni nećete imati energiju, opadaće vam koncentracija. Najbolje je da pojedete lagani obrok pre vežbanja a obilniji možete posle. Vitaminski napitak ili banana daće vam snagu nakon napornog treninga.
 • Koncentracija prilikom treninga je veoma važna. Bitno je da pratite svoje telo, kako radi, šta mu prija. Ukoliko niste koncentrisani na vežbu, može da se desi da je pogrešno radite i tada može doći do povrede zglobova, mišića.
 • Ukoliko imate upalu ili ste se povredili bolje preskočite trening. Ukoliko pak ne želite da gubite vreme, možete da se usredsredite na grupu mišića koje je zdrava i odmorna. Da biste povređeni mišić vratili u formu, važno je da radite ciljne vežbe koje će ga rehabilitovati i pokrenuti.
 • The post Kako se pravilno baviti sportom appeared first on Kakopedija.

  Via: Kakopedija

  Advertisements
  Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

  Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!