Atletičar i biciklista Igor Đapić: Sportom do pravih vrijednosti

Dvadesetčetvorogodišnji Igor Đapić iz Nikšića, mladić kojem nije problem da dok sanja najveće svjetske rezultate, trenira i po pet sata dnveno, danas je jedan od učesnika evropskog prvenstva u planinskom trčanju u Skoplju. To je bio povod da nam probliži sport zbog kojeg je spreman na toliko odricanja.

Igor Đapić

Naš sagovornik se atletikom aktivno bavi godinu dana, a  za njegovim koracima ostaju konkurenti na drumu i na planinskom trčanju. Zapažene rezultate je postavio na balkanskom prvenstvu ove godine u Vrnjačkoj Banji gdje je završio na 14 mjestu, a ekipno je osvojio peto mjesto. Đapić objašnjava da je uslijedilo državno prvenstvo u planinskom trčanju Crne Gore koje se održalo nadomak Nikšića, ispod planine Vojnik, gdje je osvojio drugo mjesto.

– Počeo sam sa treninzima u atletskom klubu “Nikšić“ kod trenera Draga Mušića i predsjednika kluba Toma Žižića. Nakon godinu dana, ušao sam u reprezentaciju Crne Gore.Kada si u reprezentaciji znači da si jedan od najboljih u zemlji, a to je posebna odgovornost i osjećaj – kaže sagovornik portala Crna Gora.
Kako dalje priča, uspješno savlađuje prepreke na stazama, “zna da bude teško teško jer se treba boriti i sa finansiskim problemima sa kojima ovaj spot kuburi’’.


On se pored atletike, aktivno bavi i biciklizmom.
-Razlika između drumskog i planinskog biciklizma je velika jer je drumski biciklizam zahtjevniji i prelazi se znatno veća distanca u odnosu na planinski, a samim tim i treninzi su mnogo teži. Više volim planinski biciklizam, zbog toga ekstremnosti toga sporta, a to je nešto što me ispunjava – ističe Đapić.
Aktivno bavljenje ovim sportom započeo je u biciklističkom klubu “NikBike“ da bi nakon dvije godine prešao u BK “Pljevlja“. Sada je član Biciklističkog kluba “Ciklomont“ iz Bijelog Polja, gdje je dobio osnovne uslove da se posveti međunarodnim takmičenjima.

-Iako je sve počelo u Nikšiću, nažalost, ovdje su klubovi zapušteni, a neki su se i ugasili. Ja sam prihvatio poziv bjelopoljskog “Ciklomonta“ i od tada nastupam na jakim takmičenjima – kaže Đapić.
Uslijedila su brojna takmičenja, a naš sagovornik izdvaja drugo mjesto na Balkanskom prvenstvu u Bijelom Polju, zatim srebro u Nišu, te uspjesi na trkama u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Kosovu, Albaniji, Turskoj i mnogim drugim državama.


Đapić uspješno savlađuje prepreke na stazama, ali  “teško je boriti se sa finansijskim problemima sa kojima i ovaj sport kuburi’’.
-Teško je napredovati kada nemate sponzora ili bilo koga da vas pomogne, osim porodice. Samo bicikl košta najmanje 2.000 eura. To su bicikla od karbonskih vlakana koja su laka i povoznija na takmičenjima -objašnjava on.
Đapić se nada da će se ubuduće pokazati u što boljem svjetlu i predstaviti grad i državu na najbolji mogući način.

-Uvijek očekujem dobar rezultat, kao i moje timske kolege. Sport može pomoći mladima da krenu pravim životnim putem i vrijednostima, da vjeruju u sebe i nikada ne odustaju bez obzira na prepreke – poručuje Đapić.

M.Ć.

 

Advertisements