Ево како најбоље искористити вријеме самоизолације и побољшати своје здравље

 

Глобална пандемија корона вируса приморала је готово цијело човечанство да се одрекне свог устаљеног начина живота и изнова организује свој живот у самоизолацији. Чињеница је да оваква изненадна промјена многима веома тешко пада и да нису сви у стању да олако поднесу константни боравак у своја четири зида.

Самоизолација, поготово ако потраје, може бити поприлично досадна, стресна, напорна и непродуктивна. Међутим, требало би да будете свјесни да је здравље на првом мјесту, па колико год било тешко проводити вријеме код куће, морате се на то навићи и организовати себи дане.

Карантин не смије бити изговор да се улењите, напротив! Нека то буде вријеме које ћете искористити како бисте себе мотивисали и порадили на свом здрављу. Представљамо вам неколико начина помоћу којих можете повећати бригу о себи и позитивно утицати на своје здравље.

#1 Посветите се њези своје коже и тијела

Иако сједите у свом дому, то не значи да треба да занемарите себе и своју његу. Управо је ово период када морате додатно да се потрудите и бринете о свом тијелу, а прије свега о кожи, која је најизложенији орган. Кожи је потребна редовна хидратација, потребни су јој витамини, минерали, сунце, па у моментима када јој је то донекле ускраћено морате имати алтернативу.

Природне креме богате хранљивим састојцима и креме за подмлађивање коже, идеалан су рецепт за вашу његу током изолације. Повратите својој кожи свјежину и учините да буде блистава и здрава – биће вам захвална посебно у периоду топлог времена и сунца које је пред нама.

Како је кожа најизложенији орган, њеној њези увијек треба посвјетити посебну пажњу, зато је добро да у своју дневну рутину уврстите креме и лосионе који ће вашу кожу  одржавати у добром стању чак и док сте у затвореном простору дуже вријеме.

#2 Уврстите здраву храну у свој јеловник

Још једна од ствари које би требало да избјегнете током изолације и провођења времена у кућним условима јесте конзумирање нездраве хране. Исхрана је изузетно битан фактор цјелокупног здравља човјека, зато ни под којим условима не бисте смјели да то заборавите и занемарите.

Чак и уколико не желите да излазите из свог дома и обављате набавку, храна органског порекла коју можете купити онлајн одличан је начин да свом организму прибавите све неопходне нутријенте, који су и те како важни за његово оптимално функционисање.

Унос воћа и поврћа посебно се препоручује у овим временима, јер тако организму дајете веће шансе да се избори са заразама, а и ви ћете се осјећати боље знајући да не уносите у себе штетну храну од које немате никакве користи.

#3 Вјежбајте у кућним условима

Важно је поштовати мјере Владе, али као што смо већ рекли, изолација никако не би требало да буде изговор за лењост и опуштање. Уколико сте навикли на брз и активан темпо живота, онда нема разлога да се не потрудите да тако конципирате свој живот и у карантину.

Постоји много начина да останете активни чак иако сте у свом дому 24 сата и не можете да идете на трчање. Издвојите сваког дана вријеме за себе и за вјежбање. Импровизујте са справама и вјежбама, а ако немате инспирацију путем интернета можете пронаћи велики број савјета и примјера како да останете фит и у доброј форми.

Дуго сједење и неактивност могу имати озбиљне посљедице по здравље, стога не дозволите да вам се то догоди. У здравом тијелу здрав дух је крилатица којом би требало да се водите, с обзиром на то да ћете се након пола сата или сат вјежбања дневно осјећати много боље, расположеније и енергичније.

#4 Медитацијом отклоните напетост и стрес

Чињеница је да цијелокупна ситуација око пандемије и вируса може неповољно да се одрази на психу и ментално здравње. Због тога је важно да не дозволите себи да упадне у панику и подлегнете притиску услед изложености негативним вијестима које су свуда око нас.

Смањите гледање TB програма и боравак на друштвеним мрежама уколико вас то чини нервозним и посвјетите се свом психичком здрављу. Такође, сама изолација, посебно уколико живте сами, може да буде штетна за психу.

Зато је сјајно рјешење да се окренете медитацији и тако одагнате стрес и нервозу из свог живота. Наравно, поред медитације постоји још велики број начина на које се можете опустити, било да је то топла купка, музика, читање… Важно је само да пронађете оно што вам највише одговара и што најбоље дјелује на вас.

У животу увијек треба искористити оно најбоље од ситуације у којој се налазите, ма колико она била тешка. Зато овај период боравка у кућном изолацији због глобалне пандемије корона вируса покушајте да искористите тако што ћете се посвјетити себи и свом здрављу.

Потрудите се да елиминишете све оне негативне утицаје који могу да вас поремете и узбаце из равнотеже, а да уз своју свакодневну рутину уведете ствари које ће донијети благостање вашем организму и учинити га здравијим и јачим. Имајте на уму да је само потпуни склад физичког и менталног здравља неопходан како бисте за себе могли да кажете да сте здрава особа.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner