Колико кошташ ових дана?

Бранко Радовановић, Фото: Wikimedia

Вјерујем да човјек који има цијену не може да појми да постоји онај други који нема.

Онај којег може да купи свако ко има новца не разумије да постоје и они који нису на продају.

Јована Шекуларац

Он ће те гледати подругљиво, чудиће се и исмијаваће свако твоје вјеровање у правичност. Он је сасвим спреман, да у скупом одијелу маше својим новчаницама испред тебе увјеравајући те да је све у реду. Објасниће ти да је некад давно, размишљао баш попут тебе. Да је некад давно, кад није имао ништа вјеровао у исто што и ти. Рећи ће ти, да је након година неуспјеха и праведне борбе схватио да свијет тако не функционише. Да свако има цијену. Да је нечија висока али да је свакако има. Рећи ће ти свашта, чак и да у теби види њега какав је био некад.

Међутим, истина је да је лако бити поштен док нема никога ко хоће да те купи. Лако је махати моралом, наученим реченицама и критиком док не добијеш понуду. Поштен си од оног момента од којег ниси пристао, никад прије тога.

Он ће ти, да би оправдао своју биједу објаснити колико новца има. Увијек ће имати много. Да би те увјерио колико је озбиљан у куповини тебе биће спреман одмах да те плати. Пажљиво ће ти објаснити шта је све стекао продавајући образ. Куда је све морао да иде и што је све морао да ради, да би био ту гдје је данас. Он ће жељети да те сломи, јер ти не вјерује. Не вјерује да постоје и ови други попут тебе, који живе другачије од њега. Не вјерује ти да желиш да живиш, ствараш и мислиш слободно јер само у слободу вјерујеш. Ругаће се твојој наивности, називаће те глупим и предочиће ти све, без пардона, ако не пристанеш на оно, на што је он једном пристао.

Рећи ће ти да је такво друштво, држава институције. Да мораш да се прилагодиш ако желиш да опстанеш. Да мораш да спустиш главу и глас да би успио. Упираће ти прстом у оне који су мислили другачије од њега, па сад немају ништа. Исмијаваће и тебе и њих. Упоређиваће те, наводиће ти примјере из окружења, примјере људи које познајеш а који су пошли његовим путем. На крају, покушаће и да те застраши. Пријетиће ти, да лако можеш остати и без онога што имаш. Да си залуд црна овца у читавом стаду ако се не повинујеш јачима.

Објасниће ти све благодети и бенефите његовог живота. Разбациваће се важним именима којима се продао и која су га задужила до те мјере, да му није остало ништа сем новца.

Истина је уствари, да он жели да те купи на исти начин на који су купили њега. Он зна да је на продају и тачно зна колика му је цијена. То што се крије иза успјешног посла, важних имена, скупог аутомобила и дебелог новчаника не може сакрити његову биједу. Он то зна. Зато те жели. Жели да се још неко осјећа мизерно, продато, јефтино и несрећно-баш као он.

Жели да те увјери да је његова несрећа твој једини излаз. Што је више таквих-попут њега, он боље спава. Он заборавља и паралише грижу савјести која га изједа. Неће ти признати. Неће ти рећи да га скупа кошуља толико стеже око грла да се боји за сопствени удах. Неће ти рећи да презире свој посао, да се буди престрављен и чека кад ће доћи по њега. Неће ти рећи колико презире тебе што опстајеш и колико презире себе што није. Неће ти рећи колико се гнуша чињенице да му дјеца знају на што је пристао. Да им показује каква треба да буду а панично се моли да не крену тим путем. Неће ти рећи да је немоћан. Да не влада ни својим умом, камоли животом. Да нема достојанства у рођеној кући, камоли на улици.

Неће ти признати колико ти завиди, колико ти се диви и колико те поштује јер немаш ништа од онога чиме ти маше пред очима.

Неће ти поменути оне друге, који имају исто што и он а ишли су путем којим ти желиш да кренеш. За њих, ако их поменеш, рећи ће ти да су срећници, једни у милион који су тако успјели-али да ти нећеш. Рећи ће ти да живиш у заблуди и да се тиме не плаћају рачуни.

Даће све од себе, да би још једном купио оно што он мисли да је мир. Кад је продавао рођену душу убиједили су га да је може и купити кад му опет затреба.

Једном кад пристанеш, постао си он и више никад нећеш бити ти. Колико год ти се чини да је мало и неважно то на што си пристао зарад наплате, на себе си ставио цијену и купци ће увијек долазити. Једном кад продаш достојанство, идеју, образ и миран сан продао си право да мислиш говориш и дјелујеш онако како желиш.

Увијек имаш избор. Не вјеруј му у оно што ти прича, јер да он вјерује у то никад не би дошао по тебе.

Вјерујем да човјек који имају цијену не може да појми да постоји онај други који нема.
Онај којег може да купи свако ко има новца не разумије да постоје и они који нису на продају.

Јована Шекуларац

Advertisements