Oдржана Централна прослава 100 година од ослобођења Боке и уједињења (ВИДЕО)

У Будви је синоћ, под мотом „Покољења дела суде“ одржана Централна прослава 100 година од ослобођења Боке и уједињења. Прослава је почела традиционалном химном Црне Горе „Онамо намо“, коју је написао краљ Никола.

Синоћ одржана Централна прослава 100 година од ослобођења Боке и уједињења | Фото: Радио Телевизија Будва

Наша је обавеза да слободу стечену 1918. године чувамо, зарад жртве наших великих и славних предака, али и зарад напретка и среће наших потомака, поручено је синоћ из Будве.

Некадашњи предсједник Црне Горе Момир Булатовић је истакао да би се радовао да су се могли обратити сви они који су били позвани на прославу, те да је да 7. новембар велики датум црногорске прошлости, преноси портал Ин4сс.

Он је осудио забрану уласка у Црној Гори српским интелектуалцима, а скупу су се видео-линком обратили управо они којима је забрањен улазак у Црну Гору, историчар Александар Раковић и професор Чедомир Антић.

Скуп је благословио протојереј Српске православне цркве, ставрофор Момчило Кривокапић – архијерејски намјесник бококоторски.

„Од реда људи не знају да Бока никада није била Црна Гора, а да су Грбаљ, Будва, Маине, Браићи, Бечићи и Паштровићи Бока Которска. Бока се ујединила са Србијом директно, а не преко Подгоричке скупштине, нагласио је отац Момчило и поручио: „Горе главу српски народе, горе главу српски народе Боке которске! Прошли су сви окупатори, па ће проћи и ови! Ничија није горела до зоре“.

Подсјетио је и да признавањем Косова и уласком у НАТО Црна Гора постаје Монтенегро, те да почиње вулгарна монтенегринизација у свим сферама.

Предсједник Одбора за прославу 100 година ослобођења Будве Марко Бато Царевић казао је да је поносан на обиљежавање најславнијег датума наше историје, када је послије готово пет стотина година туђинске власти извојевана слобода.

Он је истакао да наши преци нијесу имали дилему да ли треба да се боре за слободу.

Према његовим ријечима, Бокељи – Новљани, Которани, Ришњани, Луштичани, Грбљани, Маини, Побори, Брајићи, Паштровићи, Кривошије– православци и католици учестовали су у великом броју у славној борби за слободу.

–Бока Которска дала је свом народу 1900 добровољаца који су се борили у редовима црногорске и србијанске војске и других савезничких армија, казао је Царевић, додајући да дјело које су за собом оставили – освојена слобода – стоји као извор свјетлости и путоказ нашој и будућим генерацијама.

Погинули наши Бокељи, додао је он, и сви други из свих српских крајева који су живот положили на олтар домовине, жртвујући свој живот за живот свог народа и слободне државе подигли су сами себи најљепши споменик непролазне славе који су се урезали у сјећање народа заувијек.

„Наша је обавеза да ту слободу чувамо, зарад жртве наших великих и славних предака и зарад напретка и среће наших потомака, казао је Царевић и закључио: „Нека живи наша вјековна заштитница Русија и наши савезници! Нека живи наша Бока Которска! Живјеле наше Црна Гора и Србија! Живјела слобода. Нека је вјечан српски народ!“, закључује Царевић.

„Овај величанствени скуп показује да су бесмртне и непролазне вриједности које су красиле наш народ кроз вјекове, а у центру којих је увијек била слобода“, истакао је предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

Драго ми је што је коначно дошло вријеме да се српски народ Црне Горе, српски народ Боке Которске упути ка слободи и ка демократији, поручио је путем видео обраћања један од четворице српских интелектуалаца којима је забрањен улазак у Црну Гору др Чедомир Антић, преноси Ин4с.

Путем видео линка обратио се и историчар Александар Раковић, којем је такође забрањено да уђе у Црну Гору.

„Српски народе српске Боке и српски народе српске Црне Горе. Режим Ђукановић-Марковић покушао је да нам забрани да вам се обратимо на великим свечаностима поводом српског ослобођења и уједињења. Као што видите, режим у томе није успио. Будимо стрпљиви. Ми смо сви као народ прегурали у било којој српској земљи и окупације које су трајале предуго и окупације које су трајале кратко. И овај покушај окупације идентитета у Црној Гори и српске Црне Горе неће бити вјечан. Моја основна порука је – ујединићемо српске земље и ослободићемо српско море“, поручио је Раковић.

У богатом културно-умјетничком програму учествовали су Ивана Жигон, Даница Црногорчевић, Вук Костић, Лазар Николић, Андријана Рудић, хор Српско пјевачко друштво „Јединство“, Пјевачко друштво „Грбаљ„, Дјечки хор школе за вјеронауку парохије Маинско-брајићке, као и а капела састав Србски православни појци.

Извор: РТВ Будва

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner