Dejvid Džejson: Još uvijek čuvam Del Bojeve džempere u ormanu

By ana popovic

dejvid-dzejson308

Moj tata uvijek je govorio: Ono što nemaš, ne može ti nedostajati. Mi smo recimo bili presrećni kad smo skupili novac da kupimo frižider i nikada nijesmo s prezirom gledali na nekoga ko se vozi u Rols Rojsu – s ponosom glumac priča o svojoj porodici.

„Sljedeće godine u ovo vrijeme bićemo milioneri“, rečenica je iz serije „Mućke“ sada već upisana u televizijske anale, a izgovara je jedinstveni televizijski lik Del Boj Troter. Ovog nepopravljivog gubitnika koji voli da glumi sofisticiranost genijalno je cijelu deceniju glumio britanski glumac Dejvid Džejson.

Ulogu koja mu je obilježila karijeru dobio je u zrelim, 40-im godinama i preokrenula mu je život naglavačke. O tome kako je Del Boj ušao u njegov život, anegdotama sa snimanja, što mu je rekla kraljica Elizabeta kada ga je proglasila vitezom, što je šapnuo kćerki kada je u svojoj 61. godini doveo kući iz porodilišta… Džejson je zapisao u autobiografiji koja je upravo izašla „Moj život“.

Trenutak kada se našao na probi s Nikolasom Lindhurstom koji glumi Rodnija i Leonardom Pirsom koji je u „Mućkama“ glumio djeda, Dejvid je opisao kao čaroban momenat.

“ Kad smo nas trojica počeli dodavati svoje glasove tim rečenicama, u sobi se stvorila čarolija. Nikov namjeran, pomalo glupkast glas, moja najbolja imitacija Dereka i Leonardovo ljupko režanje – svi sastavni djelovi naprosto su se poklapali – piše Džejson u knjizi. S Delom se glumac odmah sprijateljio i uživao je u izgradnji njegovog karaktera, ali i osmišljavanju Troterovog fizičkog izgleda.

– Mrzim da kupujem odjeću i radije bih više puta priklještio prste kuhinjskom ladicom nego stajao u šopingu u redu. Ali kupovina odjeće za lik Dela bila je sasvim nešto drugo. Uživao sam u tome – dodaje 74-godišnji glumac koji i dalje u svom ormanu čuva pulovere koje je nosio kao Del Boj u „Mućkama“. Uklopiti se sa sudbinom lika iz londonskog Pekama nije bio težak zadatak za Dejvida, jer je i sam došao iz slične sredine.

– Del Boj je bio sličan mnogim likove koje sam susreo u mladosti dok sam radio kao električar. Znao sam njegovo porijeklo i način razmišljanja radničke klase iz koje i sam dolazim – objasnio je glumac. Ispričao je jednom prilikom kako su njegovi bili siromašni i otac mu je zarađivao ribarenjem, ali nikada djeci nije dopuštao da osjećaju zavist prema bogatašima.

– Moj tata uvijek je govorio: Ono što nemaš, ne može ti nedostajati. Mi smo recimo bili presrećni kad smo skupili novac za kupovinu frižidera i nikada nijesmo s prezirom gledali na nekoga ko se vozi u Rols Rojsu – s ponosom glumac priča o svojoj porodici.

Ipak, želio je da se izvuče iz nemaštine i da postane glumac. Priliku za to dobio je u 26. godini kada je postao dio ekipe u seriji „Do Not Adjust Your Set“ u kojoj su glumili i kasnije poznati Monti Pajtonovci. Javno to ne želi da prizna, ali nikada im nije oprostio što ga nijesu ostavili u družini i pozvali u svoje kasnije projekte. Sve do „Mućki“ njegovo ime široj publici nije bilo poznato, ali Del Boj mu je otvorio vrata brojnih uloga. Deset godina nakon smrti prve supruge Dejvid se ponovno oženio s Gil Hinčklif. Kada su ušli u brak, Dejvid i Gil već su bili roditelji male Sofi, koja danas ima 13 godina.

Večernji list

Via: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!