Naša muzika je ljubavna, ali ne i patetična

#Muzika,FilmITv #Beatz&Rhymes

album-1-1000x555.jpg

Podgorički sastav Beatz & Rhymes nastao je 2014. godine, kao trip hop dvojac koji čine Braco Subotić (vokal) i Bojan Đuković (kompozitor, tesktopisac i aranžer). Nakon Bojanovog povratka iz Amerike nastala je ideja o formiranju benda. Objavili su dva albuma, prvi krajem 2016. godine „Solid Fare“, sa deset pjesama i drugi pod nazivom ,,Na kraju dana“, sa devet pjesama, među kojima su dvije na engleskom jeziku i jedna na portugalskom. Nedavno su proširili sastav, pa su se uigranom dvojcu pridružili Vladimir Zaputović koji svira električnu gitaru i bubnjar Đole Pajović.

U razgovoru za Pobjedu, Bojan Đuković je pričao o počecima benda, otkud im ispiracija za pjesme, ali i o planovima za naredni period.

“Beatz & Rhymes je nastao mojim povratkom iz SAD-a krajem 2014. godine. Budući da se Braco Subotić i ja poznajemo od 1996. godine bilo je lako da počnemo da radimo, jer nam je obojici muzika veoma bitna”.

Žanrovski, kako biste definisali vašu muziku?

“Pronašli smo se u žanrovima koji se nazivaju downtempo ili trip hop, a koji imaju primjese roka, duba, hip-hop žanra, orkestracija…Na prvom albumu ,,Solid Fare“ radili smo oko godinu i on je izašao u oktobru 2016. godine. Devet mjeseci poslije njega objavili smo i drugi album ,,Na Kraju Dana“ fokusirajući se da bude više pjesama na našem jeziku i dovođenjem gostiju tj. vokalistkinja Sanje Raičković i Katarine Cvijović”.

Oba albuma producirala je i objavila nezavisna izdavačka kuća ,,Enerđia records” iz Herceg Novog. Kako je nastala saradnja sa njima?

“Saradnju sa njima sam ostvario preko interneta kada sam shvatio da rade interesantne stvari poput onih koje se srijeću na zapadu i to mi se odmah svidjelo. Što se tiče prihvatanja albuma, mislimo da smo zadovoljni imamo i dosta ljubitelja iz inostranstva, jedan od njih je uradio i spot za pjesmu Eastern Sentiments”.

O čemu govore vaše pjesme?

“Testovi pjesama govore najviše o onome što svakog umjetnika inspiriše, a to je ljubav. Međutim nije lako osjetiti emociju koju plasiramo, jer nije patetična kao većina numera koje se promovišu. U svakom slučaju mislim da u našoj muzici postoje odgovori na neka pitanja vezana za život. Postoje i tekstovi poput pjesme ,,Izdrži“ koja govori o stanju u društvu i plastičnoj stvarnosti koja pravog umjetnika guši i koji mora da se bori sa tim nepravednima stvarima koje su nametnute. Muzika i tekstovi su odraz naše kulture i samim tim borba protiv primitivizma”.

Odakle portugalski jezik u cijeloj priči?

“Tekst pjesme ,,Me Abraca“ (Zagrli me) na portugalskom napisala je i otpjevala Sanja Raičković. Inspiracija za pjesmu je brazilska muzika bosa nova, ali i album „Angel’s Breath“ koji su radili Milan Mladenović i Mitar Subotić Suba u Brazilu”.

Koje neafirmisane muzičare iz Crne Gore biste preporučili našim čitaocima da poslušaju?

“Preporučio bih muziku našeg producenta iz Enerđia Records-a Nikole Krivokapića, pod pseudonimom Krusty, album ,,Music For Serious People“ i dosta toga iz kataloga Enerđie. Takođe mi se sviđa i budvanski bend Mazzom u Fugazzu, Dobbla Galiot i hiphop ekipa iz Budve”.

Kakvi su vam planovi?

“Trenutno svu energiju ulažemo u žive nastupe, ali radimo i na sljedećem albumu koje će, nadamo se, osvanuti do proljeća. Novo izdanje uključiće i nove članove”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!