Nije izgubila Dalmacija, izgubio je jedan prostor, jezik i emotivni zavičaj

61419680-oliver-dragojevic.jpg

Legendarni pjevač Oliver Dragojević izgubio je bitku sa opakom bolešću u 71. godini života.

“Nije izgubila samo Dalmacija, samo Hrvatska, izgubio je cio jedan prostor, jedan jezik”, kaže novinar i bliski prijatelj Olivera Dragojevića, Peca Popović.

“Oliver je publiku osvajao svojim baladama i na tom emotivnom planu nije nađen lijek jer medicina nije našla odgovor. I kada takvi odlaze odnose uvijek dio vas. Nije samo izgubila Dalmacija izgubio je jedan prostor, jedan jezik i jedan emotivni zavičaj u kome smo svi rasli i nešto prepoznavali i nešto zavoljeli”, kaže Peca Popović.

Navikli smo na sliku Dalmatinaca kao mačo muškaraca koji stalno pobjeđuju, a Oliver je na scenu iznio sliku Dalmatinca koji se ne boji da bude pobijeđen, da pati i tuguje i nije se stidio da to podijeli sa nama, pričao je u emisiji na TV Prva Peca Popović i nastavio sa nostalgičnim sjećanjem na svog prijatelja:

Foto: Blic

“Mnogi su za Olivera govorili da je Rej Čarls ovih prostora zato što kada izađe na binu on iznosi cijelu muzičku civilizaciju, jednu prošlost koja ne djeluje kao da je mediteranska jer je on zanate učio po klubovima Zapadne Evrope gdje su učili najbolji srpski, hrvatski i bosanski pjevači.

Jednom prilikom poslije koncerta u Las Vegasu, Oliver je u baru počeo da svira evergrin i da pjeva Bitlse , a to su bili muzičari koju su na njega ostavili veliki utisak i od kojih je učio. Veliki muzičari ne sviraju samo za novac, sviraju kada osjete potrebu da podijele to čudo koje imaju u sebi, a Oliver potiče iz porodice muzičara koji su od Australije do Južne Amerike sticali svoje znanje i učili tako da nije čudo što smo imali takvog čovjeka”.

Oliver se prvi put poklonio beogradskoj publici u Domu sindikata 1977. godine, a kada se pojavio na sceni rekao je zovite me Paun. Na binu je izašao u neobičnom sakou sa aplikacijama i nakon koncerta je rekao da je imao tremu.

Oliver Dragojević je mnoga važna priznanja osvojio upravo u Beogradu i to je beogradska publika prepoznala uprkos tome što su ga mnogi kritikovali.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar