Veći dio kolača uzimaju zvijezde iz regiona

nastupi.jpg

Sezona muzičkih nastupa duž Crnogorskog primorja uveliko je počela, a naši muzičari bore se za “svoje mjesto pod suncem” u moru proslavljenih izvođača iz regiona, koji bez muke dobijaju angažmane u našim diskotekama, kafićima, ali i na muzičkim manifestacijama. Dok domaća muzika tavori, često za šund melodije iz regiona izvođači dobijaju basnoslovne honorare.

Za takvo stanje na muzičkom tržištu, kako smatraju Pobjedini sagovornici, u velikoj mjeri krivi su i mediji, koji prostor ne daju umjetnicima već rijaliti anonimusima, koji preko noći postaju veće zvijezde od muzičara. Crnoj Gori nedostaje i jaka produkcijska kuća koja bi pomogla rad i promociju domaćih autora.

Član hip hop dvojca Who see Dejan Dedović ističe da definitivno nešto “ne štima” na našoj muzičkoj sceni.

“Realno govoreći crnogorskih muzičara ima malo, pa je i broj nastupa mali. Takođe, kod nas ne postoje muzičke emisije koje bi napravile scenu, kao ni volja da se napravi TV emisija o demo bendovima kao što to decenijama imaju RTS, HRT… Nema ni kreativnosti kod samih muzičkih urednika na našim televizijama. Takvi programi nijesu profitabilni, pa ih izbjegavaju, a uz sve to zaslužna je i lijenost kojom i te kako zračimo čast rijetkim radio stanicama”, rekao je Dedović.

S obzirom na stanje na našem tržištu, kako kaže Who see je zadovoljan nastupima kod nas i u regionu.

Crnogorski pjevač Nenad Knežević Knez mišljenja je da se rad crnogorskih muzičara dovoljno ne cijeni kod nas i u regionu.

“Što se tiče crnogorskih izvođača, mislim da su poprilično zapostavljeni i da se prednost daje muzičarima iz regiona. Uvijek smo cijenili više tuđe nego svoje”, smatra Knez.

Daleko od idealnog je stanje i kod pjevača izvorne muzike, pa Tanja Šeter smatra da za izvođače crnogorske tradicionalne muzike mjesta ima samo na manifestacijama.

“Tu i tamo se organizuje neki koncert kao nedavni omaž Ksenij i Cicvarić. Međutim, takvi koncerti su prilično veliki i skupi projekti gdje je uključen veliki narodni orkestar i puno izvođača, tako da ne možemo očekivati neke velike honorare. Iskreno, veoma mi je drago da se uopšte događa jedna takva manifestacija bez obzira na honorar. Ne kažemo uzalud da se muzikom bavimo iz ljubavi”, istakla je Šeter.

Za izvođače iz regiona Šeter kaže da dobijaju veliku podršku od ovdašnjih organizatora manifestacija i turističkih organizacija.

Njen kolega, pjevač narodne muzike Esad Merulić kaže da crnogorski muzičari imaju dovoljno prostora da pokažu što znaju i umiju.

“Kroz mnoge projekte finansirane od strane države pojavljuju se u dovoljnoj mjeri. Pitanje je da li svojim pjesmama, opusom i ukupnim utiskom ostavljaju trag samo na lokalnom nivou ili su prepoznatljivi i interesantni i u okruženju”, kazao je Merulić.

Gitarista i vokal rok benda Hajvej Marko Pešić ističe da mladi muzičari u Crnoj Gori “nemaju mogućnost da se predstave široj publici, kao što je to bio slučaj prije desetak godina kada su postojala dva velika takmičarska festivala Sunčane skale i Budvanski festival, ali i nekoliko muzičkih emisija koje su izrodile velike muzičke zvijezde i kod nas i u regionu”.

Pop pjevačica Anita Popović poput kolega je mišljenja da se više prostora za nastupe daje izvođačima iz regiona.

“Apsolutni sam pobornik da naši muzičari treba da imaju više prostora za nastupe. Gdje ćemo se prvo predstaviti publici nego u svojoj zemlji pa onda i šire? Tu je i finansijki aspekt, gdje je izvođaču neophodno da radi da bi i stvarao kasnije, jer sve puno košta u našem poslu”, rekla je Popović.

Ona smatra da bi trebalo da se aktivira malo više i crnogorska muzička asocijacija, kao i udruženje izvođača, kompozitora, muzičara generalno oko zajedničkih interesa.

Frontmen benda Perper Momčilo Zeković Zeko smatra da su gostujući “tezgaroši” u prednosti u odnosu na domaće izvođače, a da na to ne utiču cijene i ostali troškovi.

“U zemlji u kojoj nema definisanog stava i dokumenta o zaštiti domaćeg proizvoda koji bi se poštovao, situacija će zauvijek biti ovakva, te u toj borbi domaći autori i izvođači nemaju baš nikakve šanse. Zemlje u regionu imaju svoje top liste, top emisije, top izvođače, organizacije koje o njima brinu na pravi način uprkos rigoroznim direktivama koje postavljaju oni koji stoje iza zastave sa 12 zvijezda, a nama ne treba ništa i niko jer su naši mediji spremni samo za preuzimanje onog što se sluša neđe tamo. Svi znaju koliko prostora imaju naši izvođači kako na radio i TV kanalima, ista stvar je i na manifestacijama i koncertima. Rijetki primjeri organizatora, a to su nekoliko festivala u našoj zemlji, daju mogućnost da se u tim prilikama predstavljaju naši ljudi. Ima li i u nama doze amaterskog pristupa poslu, vjerovatno ima u odnosu na velike zvijezde, ali “veliki” se ne postaje preko noći”, kaže Zeković.

U muzičkim emisijama crnogorskih medija trebalo bi, dodaje on, da bar u procentu 50 odsto budu zastupljene domaće snage i da se to pravilo poštuje.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar