Farmerke nije potrebno često prati, evo i zbog čega

i-choose-these-jeans.jpg

Higijena je izuzetno važan segment našeg života, i ne samo da utiče na nas nego i na ljude u našem okruženju. Međutim, postoji jedna ne baš tako “lijepa” navika koju slobodno možete praktikovati, gotovo nikad ne morate da perete svoje farmerke. Mislite da to nije dobra ideja, pogledajte sljedeće podatke.

Naime, student Džoš Li sa Univerziteta Alberta sproveo je jednu zanimljivu studiju sa svojim profesorom za tekstilno inžinjerstvo. On je 15 mjeseci svakog dana nosio isti par farmerki, a sve to je bilježio svojom kamerom tokom tog perioda.

Džoš je taj par farmerica nosio svuda, od hladne Kanade do sunčane Kalifornije. U slučaju da bi ih isprljao hranom, koristio je papirne ubruse kako bi uklonio fleke. Kada bi se pojavio neprijatan miris, on je džins stavljao u frižider tokom noći i tako riješio problem. Ali jedna stvar je ostala nepromijenjena, ni pod kojim okolnostima nije prao taj par farmerica.

Nakon 15 mjeseci ovog testa, Džoš i njegov profesor su izmjerili procenat bakterija na džinsu, a zatim su ga konačno oprali. Zatim ih je ponovo nosio 13 dana, a nakon toga su opet izmjerili nivo bakterija na njima. Otkriveno je da se više bakterija nastanilo u periodu od 13 dana nego tokom prvih 15 mjeseci ovog istraživanja.

Ovo nije nova informacija. Poznati proizvođač džinsa iz Kalifornije zapravo savjetuje svoje potrošače da džins ne peru više od jednog puta mjesečno. Stoga ukoliko tražite način da smanjite neke obaveze, jednostavno nemojte da perete svoje farmerke. Ako ništa, bar ćete uštedjeti na deterdžentu, a i planeta će vam biti zahvalna zbog očuvanja vodenih resursa.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!