84 GODINA OD OSNIVANJA MUZEJA GRADA PERASTA

Povodom 84 godine od osnivanja Muzeja grada Perasta izdata publikacija posvećena topu Falconetvrijednom i rijetkom muzejskom predmetu

84 GODINA OD OSNIVANJA MUZEJA GRADA PERASTA

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor, povodom 84 godine od osnivanja Muzeja grada Perasta, pripremila je publikaciju posvećenu mletačkom topu tipa falconet, vrijednom i rijetkom muzejskom predmetu.

Top Zelenko, kako su ga Peraštani zvali, izrađen je u Veneciji u XVI vijeku, a u Perastu je još od 1677. godine. Ovakvih topova ima još u vojnom muzeji Askeri u Istanbulu i vojnoj marini u Marmarisu. 

Zanimljivost ovog topa ogleda se i u starosti lafeta na kom se nalazi, za koji je hemijska analiza potvrdila da datira iz XVII vijeka, a u svijetu, osim peraškog, postoji samo još jedan koji se nalazi u Kopenhagenu.

Autorke publikacije su muzejska dokumentaristkinja u OJU “Muzeji” Kotor mr Jelena Čečur i dr Elvira Sorić iz Omiša, koja je na osnovu oznaka i arhivskih dokumenata utvrdila jasno porijeklo ovog topa, koji se čuva u Muzeju grada Perasta. 

Uvodnu riječ za dvojezičnu publikaciju, koja na gotovo 60 stranica donosi zanimljive pojedinosti iz bogate prošlosti Perasta, napisala je Aleksandra Simeunović, istoričarka umjetnosti i kustoskinja Istorijsko-umjetničke zbirke Muzeja grada Perasta.

Muzej grada Perasta osnovan je 28. februara 1937. godine, usvajanjem njegovog statuta od strane Opštinskog vijeća Perasta, a današnji dan posebno se obilježava i zbog 360 godina od rođenja Tripa Kokolje, velikog baroknog slikara iz Perasta.

Zbog složene epidemiološke situacije nije bila moguća promocija publikacije, dok će zainteresovana javnost u narednom periodu biti u prilici da se putem digitalnih platformi upozna sa ovim vrijednim izdanjem.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner