,,Ако данас не потрошите два еура сјутра ћете имати четири“

#ЈованаШекуларац #Монстат #Колумна

Јована Шекуларац

,,Добила сам статус лајавице”, – рекох пријатељици уз недјељну кафу, док смо се чвариле на једва дочеканом сунцу. ,,Ништа ти се не свиђа”, – рече ми колега из редакције, ,,против свега си”.

Добро, добро, размишљам док ме престижу рокови, немам инспирације – правдам се. Требало би да напишем нешто у одбрану некога! (Тијана се не рачуна, оно сам стварно мислила).

Бранићу Монстат, кликнух усхићено! ,,Бранићу Монстат”, звучало је као спасење моје залутале душе након пете кафе и изблијеђелог лица изнад тастатуре. Мало је фалило да побједнички залупам рукама по грудима као Тарзан кад се убиједио да је одушевио Јане. Одушевљење ми је само на тренутак спласло кад сам схватила да немам аргумената.
Морала сам да сачекам неко саопштење да бих имала чиме да их браним. Данима мук! Нико ништа не објашњава, никакве изјаве не проналазим, ништа! Дрвље и камење по нутриционистима, хајка на службенике који су израчунали статистку. Почели већ и вицеви да се причају, заборавља се полако траума од два еура кад, ето ти!Званично саопштење Монстат-а: ,,Стастистика није израчунала оптимално већ минимално.”

Ћао, здраво! Ја сам добила оно што сам тражила, сад роман могу да напишем. Могу улећети у редакцију са хрпом папира и заједљиво рећи уреднику: ,,Ево ти”! Јесам ли стално против свега? Нисам!

Дакле крећем, несигурно јер нисам навикла да се не буним али пуна самопоуздања, ријеших: Подршка Монстату, браћо држите се!

У њихово име,
Ново званично саопштење:

Црногорци праштајте!
Нико није рекао да вам је доста два еура да се наједете. Никоме није падало на памет да се поспрда са вама, него се ви одмах наложите на некакве бројеве и извјештаје да човјек више до ријечи доћ’ не може.
Два еура је довољно викендом! Енглези играју, понека друга, трећа намјештена лига, дојч и квоте. Мало ли је са два еура за педесет?
Даље, стоји у саопштењу:
Ако два еура дневно рационално подијелиш током дана довољно је! (Минимално не оптимално) Пробудиш се у 15 часова, испијаш двије кафе (из кесице коју је баба добила од комшинице кад је оперисала кук) до 18 часова, онда побрстиш мало зелениша (за 2 еура пуна кеса) и не вечераш- то је гозба човјече. Зелениш-јер нас вегетеријанци као јеховини свједоци полуђеше а без вечере-јер боље зна нутрициониста.
Даље,
Како се држава спрема да исфинансира највећи реалитy схоw овог прољећа (изборе) ми као уводна шпица под редитељском палицом ружичасте телевизије најављујемо тај најпраћенији догађај у региону. Водећи смо у свему (и обавезно неке евроатланске интеграције да се спомену, него тренутно кваре концепт реченице) па самим тим и једини имамо извјештај потрошачке корпе. То нико нема, нико се тиме не бави, нико то не рачуна сем Црна Гора. (Па кажите после да нисмо први у свему.)
Примјери:
Ако за два еура дневно купите хљеб а крапа ухватите на језеру (још ако је неки мало тежи) можете почастити још некога да он тога дана не дира она његова два еура. Емпатија црногорци! (рече ли Фићо да је то најважније кад је скочио ПДВ?!)

Кромпир кошта 0,50е. Простом математиком, од једног килограма кромпира може се: скувати (доручак) направити пире (ручак) и испећи га са кором (вечера-за оне који морају.)
Детаљно смо објаснили довољни унос калорија у прошлом обраћању па се понављати нећемо. (Минимални не оптимални)
Варенику и млијеко господо драга не треба да купујете! Сви сте чоче рођени у небодерима и на бетону па немате бабе и ђедове по сјеверу и Зети да држе краве? За два еура купите два литра сирила и за недељу дана сте мирни.
Јаја такође.
Месо такође.
Поврће такође.
Посматрајући овако, вама ни та два еура дневно не требају осим за луксуз-па ћемо после избора смањити на један, али нека га сад, би што би.

Што се тиче производа за хигијену, ствари стоје мало другачије. Ако рецимо, једна породица броји 4 члана а свако има по два еура дневно, добит би требало подијелити рационалније. Ако један члан на примЈер данас купи купку или пасту за зубе( која би трајала мјесец дана свима) а само тај дан једе оног крапа, он је већ на добитку. Тако у круг. Његујте породичне вриједности. (Тако се и Маровићи међусобно помажу).

Ако погледате пажљивије, видјећете да је рента за становање са разлогом мимо корпе. Нема зграде у Подгорици која је успјела да се заврши а да већ сви станови нијесу унапријед продати. Миго је чашћавао пензионере смијешним цијенама по метру квадратном тако да се и оно мало подстанара збринуло. Синови живе са родитељима до педесете (онда их копају па им некретнина остане) а ћерке се удају. Она шака несретника што је размишљала другачије ради у Америци на црно или су добили дозволу у Њемачкој.

Ствари стоје сјајно, никад боље!
Статистика не гријеши. То вам је један програм који сам рачуна, нисмо га ми измислили него хакери.

Желимо вам угодно трошење рођених пара, надамо се да смо се овог пута разумјели. Не судите унапријед, прије него се информишете. Праштамо овај пут! Не брините, након избора ће вас већ неко обавијестити о новим наметима, а ми се чујемо на љето са плавог Јадрана одакле већ сад имамо податак да ће бити 10 одсто туриста више него лани.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner