,,Ako danas ne potrošite dva eura sjutra ćete imati četiri“

#JovanaŠekularac #Monstat #Kolumna

Jovana Šekularac

,,Dobila sam status lajavice”, – rekoh prijateljici uz nedjeljnu kafu, dok smo se čvarile na jedva dočekanom suncu. ,,Ništa ti se ne sviđa”, – reče mi kolega iz redakcije, ,,protiv svega si”.

Dobro, dobro, razmišljam dok me prestižu rokovi, nemam inspiracije – pravdam se. Trebalo bi da napišem nešto u odbranu nekoga! (Tijana se ne računa, ono sam stvarno mislila).

Braniću Monstat, kliknuh ushićeno! ,,Braniću Monstat”, zvučalo je kao spasenje moje zalutale duše nakon pete kafe i izblijeđelog lica iznad tastature. Malo je falilo da pobjednički zalupam rukama po grudima kao Tarzan kad se ubijedio da je oduševio Jane. Oduševljenje mi je samo na trenutak splaslo kad sam shvatila da nemam argumenata.
Morala sam da sačekam neko saopštenje da bih imala čime da ih branim. Danima muk! Niko ništa ne objašnjava, nikakve izjave ne pronalazim, ništa! Drvlje i kamenje po nutricionistima, hajka na službenike koji su izračunali statistku. Počeli već i vicevi da se pričaju, zaboravlja se polako trauma od dva eura kad, eto ti!Zvanično saopštenje Monstat-a: ,,Stastistika nije izračunala optimalno već minimalno.”

Ćao, zdravo! Ja sam dobila ono što sam tražila, sad roman mogu da napišem. Mogu ulećeti u redakciju sa hrpom papira i zajedljivo reći uredniku: ,,Evo ti”! Jesam li stalno protiv svega? Nisam!

Dakle krećem, nesigurno jer nisam navikla da se ne bunim ali puna samopouzdanja, riješih: Podrška Monstatu, braćo držite se!

U njihovo ime,
Novo zvanično saopštenje:

Crnogorci praštajte!
Niko nije rekao da vam je dosta dva eura da se najedete. Nikome nije padalo na pamet da se posprda sa vama, nego se vi odmah naložite na nekakve brojeve i izvještaje da čovjek više do riječi doć’ ne može.
Dva eura je dovoljno vikendom! Englezi igraju, poneka druga, treća namještena liga, dojč i kvote. Malo li je sa dva eura za pedeset?
Dalje, stoji u saopštenju:
Ako dva eura dnevno racionalno podijeliš tokom dana dovoljno je! (Minimalno ne optimalno) Probudiš se u 15 časova, ispijaš dvije kafe (iz kesice koju je baba dobila od komšinice kad je operisala kuk) do 18 časova, onda pobrstiš malo zeleniša (za 2 eura puna kesa) i ne večeraš- to je gozba čovječe. Zeleniš-jer nas vegeterijanci kao jehovini svjedoci poluđeše a bez večere-jer bolje zna nutricionista.
Dalje,
Kako se država sprema da isfinansira najveći reality show ovog proljeća (izbore) mi kao uvodna špica pod rediteljskom palicom ružičaste televizije najavljujemo taj najpraćeniji događaj u regionu. Vodeći smo u svemu (i obavezno neke evroatlanske integracije da se spomenu, nego trenutno kvare koncept rečenice) pa samim tim i jedini imamo izvještaj potrošačke korpe. To niko nema, niko se time ne bavi, niko to ne računa sem Crna Gora. (Pa kažite posle da nismo prvi u svemu.)
Primjeri:
Ako za dva eura dnevno kupite hljeb a krapa uhvatite na jezeru (još ako je neki malo teži) možete počastiti još nekoga da on toga dana ne dira ona njegova dva eura. Empatija crnogorci! (reče li Fićo da je to najvažnije kad je skočio PDV?!)

Krompir košta 0,50e. Prostom matematikom, od jednog kilograma krompira može se: skuvati (doručak) napraviti pire (ručak) i ispeći ga sa korom (večera-za one koji moraju.)
Detaljno smo objasnili dovoljni unos kalorija u prošlom obraćanju pa se ponavljati nećemo. (Minimalni ne optimalni)
Vareniku i mlijeko gospodo draga ne treba da kupujete! Svi ste čoče rođeni u neboderima i na betonu pa nemate babe i đedove po sjeveru i Zeti da drže krave? Za dva eura kupite dva litra sirila i za nedelju dana ste mirni.
Jaja takođe.
Meso takođe.
Povrće takođe.
Posmatrajući ovako, vama ni ta dva eura dnevno ne trebaju osim za luksuz-pa ćemo posle izbora smanjiti na jedan, ali neka ga sad, bi što bi.

Što se tiče proizvoda za higijenu, stvari stoje malo drugačije. Ako recimo, jedna porodica broji 4 člana a svako ima po dva eura dnevno, dobit bi trebalo podijeliti racionalnije. Ako jedan član na primJer danas kupi kupku ili pastu za zube( koja bi trajala mjesec dana svima) a samo taj dan jede onog krapa, on je već na dobitku. Tako u krug. Njegujte porodične vrijednosti. (Tako se i Marovići međusobno pomažu).

Ako pogledate pažljivije, vidjećete da je renta za stanovanje sa razlogom mimo korpe. Nema zgrade u Podgorici koja je uspjela da se završi a da već svi stanovi nijesu unaprijed prodati. Migo je čašćavao penzionere smiješnim cijenama po metru kvadratnom tako da se i ono malo podstanara zbrinulo. Sinovi žive sa roditeljima do pedesete (onda ih kopaju pa im nekretnina ostane) a ćerke se udaju. Ona šaka nesretnika što je razmišljala drugačije radi u Americi na crno ili su dobili dozvolu u Njemačkoj.

Stvari stoje sjajno, nikad bolje!
Statistika ne griješi. To vam je jedan program koji sam računa, nismo ga mi izmislili nego hakeri.

Želimo vam ugodno trošenje rođenih para, nadamo se da smo se ovog puta razumjeli. Ne sudite unaprijed, prije nego se informišete. Praštamo ovaj put! Ne brinite, nakon izbora će vas već neko obavijestiti o novim nametima, a mi se čujemo na ljeto sa plavog Jadrana odakle već sad imamo podatak da će biti 10 odsto turista više nego lani.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner