Атлетичар и бициклиста Игор Ђапић: Спортом до правих вриједности

Двадесетчетворогодишњи Игор Ђапић из Никшића, младић којем није проблем да док сања највеће свјетске резултате, тренира и по пет сата днвено, данас је један од учесника европског првенства у планинском трчању у Скопљу. То је био повод да нам проближи спорт због којег је спреман на толико одрицања.

Игор Ђапић

Наш саговорник се атлетиком активно бави годину дана, а  за његовим корацима остају конкуренти на друму и на планинском трчању. Запажене резултате је поставио на балканском првенству ове године у Врњачкој Бањи гдје је завршио на 14 мјесту, а екипно је освојио пето мјесто. Ђапић објашњава да је услиједило државно првенство у планинском трчању Црне Горе које се одржало надомак Никшића, испод планине Војник, гдје је освојио друго мјесто.

– Почео сам са тренинзима у aтлетском клубу “Никшић“ код тренера Драга Мушића и предсједника клуба Тома Жижића. Након годину дана, ушао сам у репрезентацију Црне Горе. Када си у репрезентацији значи да си један од најбољих у земљи, а то је посебна одговорност и осјећај – каже саговорник портала Црна Гора.
Како даље прича, успјешно савлађује препреке на стазама, “зна да буде тешко тешко јер се треба борити и са финансиским проблемима са којима овај спот кубури’’.


Он се поред атлетике, активно бави и бициклизмом.
-Разлика између друмског и планинског бициклизма је велика јер је друмски бициклизам захтјевнији и прелази се знатно већа дистанца у односу на планински, а самим тим и тренинзи су много тежи. Више волим планински бициклизам, због тога екстремности тога спорта, a то је нешто што ме испуњава – истиче Ђапић.
Активно бављење овим спортом започео је у бициклистичком клубу “НикБике“ да би након двије године прешао у БК “Пљевља“. Сада је члан Бициклистичког клуба “Цикломонт“ из Бијелог Поља, гдје је добио основне услове да се посвети међународним такмичењима.

-Иако је све почело у Никшићу, нажалост, овдје су клубови запуштени, а неки су се и угасили. Ја сам прихватио позив бјелопољског “Цикломонта“ и од тада наступам на јаким такмичењима – каже Ђапић.
Услиједила су бројна такмичења, а наш саговорник издваја друго мјесто на Балканском првенству у Бијелом Пољу, затим сребро у Нишу, те успјеси на тркама у Србији, БиХ, Хрватској, Македонији, Бугарској, Косову, Албанији, Турској и многим другим државама.


Ђапић успјешно савлађује препреке на стазама, али  “тешко је борити се са финансијским проблемима са којима и овај спорт кубури’’.
-Тешко је напредовати када немате спонзора или било кога да вас помогне, осим породице. Само бицикл кошта најмање 2.000 еура. То су бицикла од карбонских влакана која су лака и повознија на такмичењима -објашњава он.
Ђапић се нада да ће се убудуће показати у што бољем свјетлу и представити град и државу на најбољи могући начин.

-Увијек очекујем добар резултат, као и моје тимске колеге. Спорт може помоћи младима да крену правим животним путем и вриједностима, да вјерују у себе и никада не одустају без обзира на препреке – поручује Ђапић.

М.Ћ.

 

Advertisements