Biti gej je okej, ali biti provokator nije

Piše: Jovana Šekularac

U SPOMEN VOJVODI MARKU MILJANOVOM, juče je u Podgorici održana Parada ponosa. Perjanici iz svih dijelova države pobjedonosno su jurišali glavnim ulicama grada. Uz šarene mačeve i štitove, najhrabriji među njima branili su čojstvo i junaštvo našeg naroda. Ono čime se od pamtivjeka ponosimo, danas je dobilo novi epilog i novu snagu. Najznačajniji istorijski dan upisan je ponosno i otresito, kako samo Crnogorci mogu i znaju.

Armija hrabrih sokolova, vođena glavarima koji su živote dali za ovaj narod, danas je odbranila grad od primitivaca. Od gladnih napaćenih ljudi. Od silovanih i pretučenih žena, od hiljadu vrhunskih studenata na birou rada, od sportista. Odbrana je veličanstveno viorila svoje šarene zastavice, u inat omladini bez perspektive, u inat starcima koji svakoga dana prebiraju kontejnere ne bi li našli koru hljeba. Poručili su da će ih sljedećeg puta biti više. Da neće odustati od svojih prava, od svojih uvjerenja da smo svi jednaki.

Gospodo draga, od kada je svijeta i vijeka nijesmo svi jednaki. Jer da je tako, onaj čovjek u prljavim poderanim dronjcima koji ima zvanje profesora ne bi prosio na ulici. Ona žena što je muž mlati svako malo kada pijan dođe kući imala bi nekakva prava u ovoj državi.  Bila bi zaštićena. Ovi studenti što krv i znoj ostaviše učeći, ne bi stajali u red da se zaposle u marketu da prodaju voće. Ne bi ona majka, ostavila posao da bi dobila naknadu, pa da joj ista bude oduzeta, da u ovoj državi ima jednakosti. Nema. Nema ni pravde ni zakona.

Čime ste vi to tačno ugroženi, manje od ostalih građana ove zemlje? Što je to vama uskraćeno a meni nije? Kakva ja to prava imam a da vi nemate? Protiv čega se vi borite znate li?

Protiv nasilja?

Nad kim? Koliko je žena pretučeno u protekloj godini imate li pojma? Gdje je pravda za te žene?

Protiv diskiminacije?

Znate li da je svaki državljanin ove zemlje diskriminisan, samo jer je pozicija ili opozicija. Samo jer je za Mila ili Momira. Ne može mu biti da radi i zaradi jer živimo u Crnoj Gori.

Što ono rekoste, da se pare iz budžeta odvajaju za vas? Da vam se obezbijedi promjena pola i ljubavljenje javno? Para u budžetu nema za ovu bolesnu djecu, nego ih liječimo SMS porukama. Ko vam brani da se za ruke držite? Koga briga s kim se vi valjate po krevetu? Danas dok ste ponosno paradirali, ljudi su kafenisali, šetali, ispunjavali tikete, ono što rade i ostalim danima. Nikoga ne čuh da vas spominje, osim što sam vas vidjela na svim kanalima. Kličete i prijetite, obećavate i ponosite se sa nečim.

Neko je nekad prebio nekog pedera čujem. Pa se hajka digla da se integritet odbrani. Prebili su i onog Bajčetića ni krivog ni dužnog. Pa on nema nikakvih prava jer nije peder? Prebili su i Martinovića u sred centra grada, pa nikome ništa. Ko je njima kriv što nijesu pederi pa nemaju na osnovu čega biti ponosni. Nemaju se na osnovu čega požaliti da su im osnovna ljudska prava ugrožena, grubo prekršena.

Vama je riječ „peder“ prošle godine koliko se sjećam bila diskriminatorna. Ove godine se svi latiste transparenata da ste pederi.

Treba li sad paradu za ljubavnice da napravimo, jer su više od vas ugrožene? Sirotice nikakva prava nemaju. Niti slobodno šetaju sa ljubavnicima, niti se javno drže za ruke sa njima niti pisnut smiju đe da ih imaju.

Koga briga za vaše ljubavne dileme, i što Migo reče, trileme? Volite se slobodno. To što nijeste shvaćeni i prihvaćeni nećete dobiti prajdovima. U tim povorkama ponosa više učestvuje plaćenih mučenika nego što ih je na izborima. Vi to znate. Mi to znamo. Bogu hvala ima Evropa bogatih pedera koji sve to finansiraju. Znamo da vam je lobi najjači u Evropi, da ste svi zaštićeni kao bijeli međedi i da vam niko ništa ne može.

Što je poenta Parade ponosa, umije li mi ko objasniti?

Ja lično nemam ništa protiv drugačije seksualne orijentacije. Čak, imam nekoliko poznanika pedera i svaki put se lijepo javim i ispričam. To su fini vaspitani momci kojima nikada dlaka sa glave nije falila. Neka što ih niko ne dira, nego se živi na Paradi ponosa ne bi pojavili. Ne zato što se plaše da se afirmišu kao pederi, nego zato što znaju da je to provokacija naroda i nekakav sektaški način promocije Zapada.

Mislite li da ne znamo đe su vam lokali, đe se okupljate, đe sastančite i đe boravite? Znamo. Mislite li da nas je briga? Nije. Vama je izgleda veća muka što mi ništa protiv vas nemamo, nego kada bi imali.

Da nema medija garant niko iz Podgorice ne bi ni znao da je ta famozna Parada bila juče. A garantujem da ni ovako većina nije znala. Nemojte tražiti jednakost dok vrijeđate inteligenciju normalnog čovjeka. Neće vam Parada obezbijediti prava. Znate vi to dobro.

Biti gej jeste okej. Ali biti maskota i provokator nije.

Marko Miljanov sjedi na nebu, puši i smješka se. Tako je junaci, misli se. Zbog vas sam se opismenio tek sa pedeset.

Nema naša zemlja problema mimo pedera. Zbog toga kažu da živimo u dolini bogova.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner